Πανέτα: Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα όρια της υπομονής τους με το Πακιστάν

Σκληρή κριτική στο Πακιστάν άσκησε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λέον Πανέτα, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον πλησιάζει τα όριά της λόγω των καταφυγίων που προσφέρει το Ισλαμαμπάντ σε ενόπλους που δρουν στο γειτονικό Αφγανιστάν.

«Είναι δύσκολο να επιτευχθεί ειρήνη στο Αφγανιστάν όσο υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες στο Πακιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πανέτα, ο οποίος βρίσκεται στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ για συνομιλίες με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

«Είναι πολύ σημαντικό για το Πακιστάν να κάνει βήματα. Το ζήτημα των ασφαλών καταφυγίων είναι μία εντεινόμενη ανησυχία [για εμάς] και φτάνουμε στα όρια της υπομονής μας», συνέχισε ο κ. Πανέτα, υπογραμμίζοντας πως οι πακιστανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν «να επιτρέπουν σε τρομοκράτες να χρησιμοποιούν τη χώρα τους ως δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να διεξάγουν επιθέσεις» εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.

Η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν παραμένει μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνιστώσες στο ρευστό χάρτη επιρροής στη Μέση Ανατολή, θεωρούμενη κλειδί για την εξασφάλιση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν έπειτα από την προγραμματισμένη αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων το 2014.

Εξίσου ενδιαφέρον ζήτημα αποτελεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο Πακιστάν, καθώς το εμπόριο και οι παραχώρηση έργων μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί κατά την τελευταία διετία. Αμφότερα το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι μάλη χωρίς ψήφο στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, το Σινο-Ρωσικό αντίβαρο στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Τζορτζ Μπους, έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον προσπάθησε ποικιλοτρόπως να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Ισλαμαμπάντ, όμως η σχέση μεταξύ των δύο κρατών έχει επιδεινωθεί, πρωτίστως λόγω της άρνησης του Πακιστάν να ελέγξει τις παραμεθόριες περιοχές όπου συνορεύει με το Αφγανιστάν.

Ρίχνοντας αλάτι στις πληγές των ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν αρνούνται να επιχειρήσουν στις επαρχίες που ελέγχονται από διάφορες τοπικές φυλές, παρά το γεγονός ότι το Ισλαμαμπάντ έχει λάβει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ως αμερικανική βοήθεια για να καταπολεμήσει ομάδες ισλαμιστών που στρατοπεδεύουν κοντά στα Αφγανο-Πακιστανικά σύνορα.

Μία από αυτές τις ομάδες είναι το περίφημο δίκτυο Χακάνι, που θεωρείται υπεύθυνο για πολλές αψιμαχίες με συμμαχικές δυνάμεις και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Ισλαμαμπάντ έχουν επιδεινωθεί λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διεξάγουν οι αμερικάνοί, χωρίς άδεια, σε πακιστανικό έδαφος. Σύμφωνα μάλιστα με ανώνυμη πηγή του Associated Press, οι επιθέσεις οφείλονται ως ένα βαθμό στη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον.

Πρόσφατα, το Πακιστάν καταδίκασε έναν γιατρό που έδρασε ως πληροφοριοδότης των αμερικανών για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε 33 χρόνια φυλάκισης για προδοσία, παρά τις αμερικανικές ενστάσεις, ενώ ερωτηματικά παραμένουν για τον ρόλο των πακιστανικών αρχών στην καταφυγή του πρώην αρχηγού της Αλ-Κάιντα στη χώρα.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος