Κλείσιμο

Μόσχα: Προς συζήτηση η παραίτηση Άσαντ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι η παραίτηση του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία ποτέ δεν αποκλείστηκε ως προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Σύροι πρέπει να διευθετήσουν οι ίδιοι το ζήτημα χωρίς εξωτερική επέμβαση.

Ο Γκενάντι Γκατίλοβ διαμήνυσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δει τον πρόεδρο της Συρίας να εγκαταλείπει την εξουσία για να δοθεί τέλος σε μια αιματοχυσία που διαρκεί 15 μήνες και έχει στοιχίσει περισσότερες από 13.000 ζωές.

"Εμείς ποτέ δεν έχουμε πει ή επιμείνει ότι ο Άσαντ πρέπει κατ’ ανάγκην να παραμείνει στην εξουσία, στο τέλος της πολιτικής διαδικασίας (σ.σ των διαπραγματεύσεων)», είπε ο Γκατίλοφ στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Σημειώνεται ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του στις 7 Φεβρουαρίου με τον Άσαντ, απέφυγε να στηρίξει τον σύρο πρόεδρο αναφέροντας ότι οι αλλαγές στην ηγετική δομή της Συρίας «θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μεταξύ των ίδιων των Σύρων».

Η Μόσχα δέχεται εντεινόμενη πίεση για να υποστηρίξει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, ως πρώτο βήμα για μια συμφωνία στην οποία ο στενός ηγετικός κύκλος του προέδρου της Συρίας θα αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο.

Περισσότεροι από 2.700 Σύροι έχουν καταφύγει στη γειτονική Τουρκία τις τελευταίες πέντε ημέρες, όπως ανέφερε τούρκος αξιωματούχος.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας