Τριήμερη επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα

Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Κίνα με την ενέργεια και την εξωτερική πολιτική να αποτελoύν τα κύρια θέματα της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες απασχολούν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος είχε δηλώσει πριν την επίσκεψη πως επιθυμεί επιπλέον ενίσχυση των εμπορικών τους σχέσεων. Σημειώνεται ότι το 2011 το εμπόριο ανάμεσα στις δυο χώρες είχε αγγίξει συνολικά τα 84 δισ. δολ.

Επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να αποτελέσει επίσης το θέμα της Συρίας, με την Κίνα και τη Ρωσία να αντιτίθενται ακόμα σε μία ξένη παρέμβαση, αντιστεκόμενες στις πιέσεις των δυτικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Li Baodong, προεδρεύει αυτή την περίοδο το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μείζον θέμα αποτελεί για τον κινέζο διπλωμάτη το θέμα της Συρίας, ωστόσο προς το παρόν μιλάει για εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Ανάν, χωρίς να εξετάζεται εναλλακτική στην διαφαινόμενη περίπτωση αποτυχίας του.
Πηγή: skai.gr