Ευθείες απειλές της Άγκυρας κατά Λευκωσίας

Της Δώρας Αντωνίου

Ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, όσον αφορά τη δεύτερη φάση ερευνών για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εξαπέλυσε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προβάλλοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις της στην περιοχή. Η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε σημαντικό βαθμό ερμηνεύει τη δημοσιοποίηση, προ είκοσι ημερών, της απόφασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου να παραχωρήσει άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).
Περιοχές για τις οποίες παραχωρήθηκε άδεια στην ΤΡΑΟ επικαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

«Ισα δικαιώματα»

Τώρα, η Αγκυρα επανέρχεται και, αφού κάνει λόγο για «ίσα και αδιάσπαστα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στις φυσικές πηγές του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού, αναφέρεται σε μονόπλευρα βήματα από ελληνοκυπριακής πλευράς, που θα δημιουργήσουν κλίμα έντασης και για τα οποία θα αρχίσει να λαμβάνει «κάθε είδους μέτρα». Προειδοποιεί, δε, ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον δήθεν διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της “νότιας Κύπρου” στο ένα μέρος δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία, όπως έχει ανακοινώσει και παλαιότερα, δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς». Η ανακοίνωση συνεχίζει στο ίδιο ύφος, με την αναφορά ότι «ένα μεγάλο μέρος στη νότια πλευρά των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στον εν λόγω διαγωνισμό συμπίπτουν με τις εκτάσεις για τις οποίες η ΤΔΒΚ έδωσε άδεια στην ΤΡΑΟ».

Διατυπώνεται ακολούθως ευθεία προειδοποίηση, αν όχι απειλή, προς τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό -και είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς- ότι αν πραγματοποιήσουν δραστηριότητες στους τομείς αυτούς, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και «θα προκύψουν ανεπιθύμητες εντάσεις στο θέμα αυτό».

Την προειδοποίηση ακολουθεί η απειλή ότι «η Τουρκία, στην προκειμένη περίπτωση, όπως έχει ανακοινώσει και παλαιότερα, με την ευθύνη της Μητέρας Πατρίδας και της εγγυήτριας χώρας, θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στην ΤΔΒΚ». Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τις ενδιαφερόμενες χώρες και εταιρείες «να συμπεριφερθούν με σύνεση και να μη δραστηριοποιηθούν στους θαλάσσιους τομείς για τους οποίους υπάρχει διαφωνία από πλευράς κυπριακού θέματος και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό».

Στην αντίθετη περίπτωση, «η κατάσταση θα οδηγήσει στην παρουσία έντασης στην περιοχή και η ευθύνη θα είναι των εν λόγω εταιρειών». Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η παλαιότερη απειλή της Τουρκίας ότι όποιες εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες στην Κύπρο δεν πρόκειται να πάρουν στο μέλλον δουλειές στην Τουρκία. Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι η Άγκυρα, δια της διπλωματικής οδού, έχει κοινοποιήσει τις θέσεις της σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης και η Κύπρια ομόλογός του, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ