Στην αντεπίθεση η Μέρκελ

Λίγες μέρες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία η διαφωνία Μέρκελ – Ολάντ για το δημοσιονομικό σύμφωνο παίρνει διαστάσεις ανοιχτής ρήξης.
Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών έφτασε μάλιστα στο σημείο να φωνάξει δυνατά, αυτό που ενδεχομένως να ήθελαν να πουν πολλοί εκλεγμένοι ευρωπαίοι, ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει για ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατόπιν αυτού η γερμανίδα καγκελάριος περνώντας στην αντεπίθεση εξήγγειλε ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung είπε ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει ειδική ατζέντα για την ανάπτυξη που θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής του ερχόμενου Ιουνίου. Η πρωτοβουλία φαίνεται ότι προέρχεται από εκείνη, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε από δηλώσεις της στο γερμανικό ραδιόφωνο NDR. «Άσκησα πιέσεις ως γερμανίδα καγκελάριος από τον περασμένο Ιανουάριο ώστε να συγκληθεί ειδικό συμβούλιο, το οποίο να ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα ανάπτυξης», τόνισε η Αγκελα Μάρκελ. «Γιατί το βιώνουμε και εμείς στη Γερμανία, μπορούμε να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καλύτερα, όταν υπάρχει ανάπτυξη».
Στη γερμανική εφημερίδα Leipziger Volkszeitung η καγκελάριος αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο τί προτείνει για την τόνωση της ανάπτυξης. Κατ΄αρχην, την ενεργοποίηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και την χρήση πόρων από το ταμείο συνοχής. «’Ήδη υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν πιο χαλαρά τα κεφάλαια των κοινοτικών ταμείων για να βοηθήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε η καγκελάριος για να συμπληρώσει ότι αυτό μπορεί να γίνει και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πηγή: DW.
Πηγή: skai.gr