ΗΠΑ: Η Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί

Ο πυρήνας της Αλ Κάιντα πιθανότατα δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις της κλίμακας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ειδικοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρούν ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης με τη χρήση χημικών, βιολογικών, ή ατομικών όπλων τα επόμενα χρόνια από την οργάνωση δεν είναι υψηλή, όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Καρντίλιο, υποδιευθυντής της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών.

Ο Καρντίλιο και άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους έκαναν τις εκτιμήσεις αυτές σε μια τηλεφωνική διάσκεψη με δημοσιογράφους στην διάρκεια της οποίας εξέθεσαν στοιχεία για τις δυνατότητες της αλ Κάιντα ένα χρόνο μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε μια επιδρομή ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο βόρειο Πακιστάν.

Ο Καρντίλο εκτίμησε ότι ο 'πυρήνας' της οργάνωσης της αλ Κάιντα που δημιούργησε ο Μπιν Λάντεν έχει υποστεί στρατηγικά πλήγματα λόγω του ξεσπάσματος της Αραβικής Άνοιξης στις ισλαμικές χώρες.

Ακόμη, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως οι ΗΠΑ θεωρούν τέσσερις οργανώσεις που ''προέκυψαν'' από την αλ Κάιντα απειλή σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό για τα αμερικανικά συμφέροντα. Η πιο επικίνδυνη, είπαν, είναι η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ενώ ακολουθούν σε βαθμό επιχειρησιακών δυνατοτήτων η αλ Κάιντα του Ιράκ, η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, και η αλ Σεμπάμπ.
Πηγή: skai.gr