Ομπάμα προς Κογκρέσο: Υιοθετήστε το «φόρο Μπάφετ» (video)

Να υιοθετήσει τον λεγόμενο «φόρο Μπάφετ», με τον οποίο θα αυξηθεί η φορολόγηση των πλουσίων, ζήτησε από το Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα.

Μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι άδικο, καθώς οι πλούσιοι Αμερικανοί πληρώνουν πολύ χαμηλούς φόρους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, πληρώνουν μικρότερο ποσοστό φόρου από τους γραμματείς τους...

Μάλιστα, κάλεσε τους Αμερικανούς να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με τους γερουσιαστές για να τους ζητήσουν να υπερψηφίσουν τον «φόρο Μπάφετ».

Οι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται κατά της φορολόγησης των μεγαλύτερων εισοδημάτων ή των επιχειρήσεων.
Ο «φόρος Μπάφετ» αναμένεται να ψηφιστεί στη Σύγκλητο, στην οποία υπερισχύουν οι Δημοκρατικοί, στις 16 Απριλίου, αλλά δεν είναι σίγουρο αν καταφέρει να περάσει στο Κογκρέσο.

Ο φόρος πήρε το όνομά του από τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί οι πλούσιοι, όπως και ο ίδιος, πληρώνουν μικρότερο ποσοστό φόρων από τους μεσαίους πολίτες. Το ποσοστό για τους πλούσιους σύμφωνα με τον υπάρχον νόμο ανέρχεται σε 15%. Η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα είναι όσοι κερδίζουν άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο, να φορολογούνται με τουλάχιστον 30%.

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα Ομπάμα

Πηγή: skai.gr