Η έλλειψη παιδείας και σωστής ανατροφής τα αίτια των επεισοδίων στη Βρετανία

Η απουσία ευκαιριών για τους νέους, ιδίως από φτωχότερες περιοχές, η έλλειψη σωστής ανατροφής από την οικογένεια και η καχυποψία απέναντι στην αστυνομία ευθύνονται για την έξαρση βίας στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις. Αυτό αναφέρει το πόρισμα της ειδικής ομάδας που συστήθηκε για να εξετάσει τις αιτίες για τις ενέργειες των νεαρών που προκάλεσαν χάος το περασμένο καλοκαίρι.

Σημειώνεται επίσης ότι οι νεαροί Βρετανοί έχουν γίνει πια πολύ ματεριαλιστές, γεγονός που εξηγεί το πλιάτσικο σε πολλά κατεστραμμένα καταστήματα.

Σημαντικές ευθύνες αποδίδονται επίσης στο δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα που δεν έχει έχουν καταφέρει να συμμορφώσουν παλαιούς παραβάτες και κακοποιούς, καθώς και στα σχολεία. Προτείνεται μάλιστα η επιβολή χρηματικών προστίμων στα σχολεία που δεν καταφέρνουν να διδάξουν στους μαθητές τους να διαβάζουν όπως αρμόζει στην ηλικία τους.

Συστήνεται επίσης το άνοιγμα περισσότερων θέσεων εργασίας για νέους και η μεγαλύτερη κρατική στήριξη των προβληματικών οικογενειών. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν στις βρετανικές πόλεις περίπου 500.000 «λησμονημένης οικογένειες», χωρίς την αναγκαία στήριξη του κράτους.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο