ΗΠΑ: Θάνατος αφροαμερικανού φέρνει στο προσκήνιο θέματα φυλετικών διακρίσεων

Τραγωδία χαρακτήρισε ο Ομπάμα το θάνατο ενός ανήλικου αφροαμερικανού στη Φλόριντα. Όπως είπε το γεγονός αυτό θα έπρεπε να σταθεί αφορμή για όλους τους αμερικανούς να σκεφτούν σοβαρά τις επιπτώσεις μίας τέτοιας πράξης.

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Τζορτζ Ζίμερμαν, ένας αυτοαποκαλούμένος «φύλακας της γειτονίας», πυροβόλησε τον 17χρονο αφροαμερικάνο Trayvon Martin.
 
Οι αρχές δεν προχώρησαν στη σύλληψή του φύλακα, καθώς στην πολιτεία της Φλόριντα υπάρχει ένας επίμαχος νόμος που επιτρέπει τη χρήση όπλου για την υπεράσπιση ιδιωτικής περιουσίας ("Stand Your Ground" law).

Το γεγονός έχει προκαλέσει την οργή μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα οι αντιδράσεις έχουν ενταθεί, με πολλούς κατοίκους να υποστηρίζουν ότι ο Ζίμερμαν διέπραξε φόνο και πρέπει να φυλακιστεί.

Ταυτόχρονα, σε συνέχεια δημοσιεύματος των New York Times, η υπόθεση έχει προβληθεί και σε πολλά διεθνή ΜΜΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές μέσω του διαδικτύου για την καταδίκη του φύλακα Ζίμερμαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε σε μία στιγμή συναισθηματικού φόρτου πως εάν είχε έναν γιο, θα έμοιαζε σίγουρα του Trayvon.

Εχθές, Πέμπτη, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στη Φλόριντα, αλλά και τη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης