Νέος πρόεδρος της Γερμανίας ο Γ. Γκάουκ

Με ευρεία πλειοψηφία ο Γ. Γκάουκ εξελέγη ήδη κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση νέος πρόεδρος και διαδέχεται τον παραιτηθέντα Κ. Βουλφ.

Ο Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης των αρχείων της Στάζι και εκ των πρωταγωνιστών της ειρηνικής επανάστασης στην πρώην Ανατολική Γερμανία, τον οποίο στήριξαν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες πλην της Αριστεράς, έλαβε 991 επί συνόλου 1228 έγκυρων ψήφων. Η υποψήφια της Αριστεράς Μπεάτε Κλάρσφελντ έλαβε 126 –τρεις περισσότερες από τις 123 που διαθέτει το κόμμα της Αριστεράς- ενώ ο υποψήφιος του ακροδεξιού NPD Όλαφ Ρόζε συγκέντρωσε 3 ψήφους. 108 εκλέκτορες απείχαν της ψηφοφορίας.

Πρώτες δηλώσεις

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Γ. Γκάουκ δήλωσε ότι αποδέχεται την εκλογή του, κηρύσσοντας με αυτό τον τρόπο και επίσημα την έναρξη της θητείας του. Η τελετή ορκωμοσίας του ενδέκατου προέδρου της Γερμανίας ενώπιον της Κάτω και της Άνω Βουλής, έχει προβλεφθεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Συγχαρητήρια από την Α. Μέρκελ

Στη σύντομη ομιλία του ο Γ. Γκάουκ διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα: «Με όλες μου τις δυνάμεις και από καρδιάς θα πω ‘Ναι’ στην ευθύνη που μου μεταφέρατε σήμερα». Παραδέχθηκε όμως ότι «σίγουρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες που θα υπάρχουν προς το πρόσωπό του τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο 72χρονος ακτιβιστής αναφέρθηκε στις πρώτες και μοναδικές ελεύθερες εκλογές στην πρώην Ανατολική Γερμανία, που διεξήχθησαν σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια. Στις 18 Μαρτίου του 1990, όντας 50 ετών τότε, συμμετείχε για πρώτη φορά σε ελεύθερες εκλογές και από εκείνη τη μέρα γνωρίζει ότι δεν θα έχανε ποτέ ξανά μια εκλογική διαδικασία. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις εκλογές», πρόσθεσε. Ο Γ. Γκάουκ κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ εξήρε το ρόλο μιας «ζωντανής κοινωνίας των πολιτών».

Για μια «καλή ημέρα για τη δημοκρατία» έκανε λόγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία στην κρατική τηλεόραση. «Σπάνια ένας πρόεδρος είχε τόσο μεγάλη αποδοχή», όπως είπε.

Ομιλία Λάμερτ

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου. O Νόρμπερτ Λάμερτ επέκρινε την πρόωρη παραίτηση των δύο τελευταίων προέδρων της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον παραιτηθέντα Κρίστιαν Βουλφ, ο κ. Λάμερτ τόνισε πως ανεξάρτητα από το εάν ευσταθούν οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος κ. Βουλφ, το ζητούμενο είναι ο πρόεδρος να ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες του αξιώματος.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, η ελληνικής καταγωγής εκλέκτορας των Πρασίνων, Άννα Κοκτσίδου, δήλωσε στην DW ότι ο κ. Γκάουκ επισκέφθηκε χθες το βράδυ τη συνάντηση των Πρασίνων αντιπροσώπων. Στο σύντομο χαιρετισμό του διαβεβαίωσε ότι εκτός από θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, το άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο προτίθεται να επικεντρώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, είναι η ενσωμάτωση των αλλοδαπών.

Στην εκλογική διαδικασία στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία συγκροτείται μόνον γι΄ αυτό το σκοπό, συμμετέχουν οι 620 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου και ισάριθμοι εκπρόσωποι των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Πηγή: skai.gr