Κλείσιμο

Ολλανδία: Ευνούχιζαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης!

Τουλάχιστον δέκα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε σχολεία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ευνουχίστηκαν την δεκαετία του '50, όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η ολλανδική εφημερίδα Handelsblad.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ευνουχισμοί πραγματοποιούνταν στις εγκαταστάσεις ψυχιατρείου της Καθολικής Εκκλησίας για να "θεραπεύσουν" τα αγόρια που εθεωρείτο ότι ήταν ομοφυλόφιλα. Η εφημερίδα ανακάλυψε αποδείξεις ότι σε μια περίπτωση με ευνουχισμό τιμωρήθηκε ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης που τόλμησε να το καταγγείλει, ενώ υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για ακόμη δέκα περιπτώσεις.

Η επιτροπή Ντίτμαν στην οποία είχε ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης πέρυσι διαπίστωσε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση σε ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας στο διάστημα 1945 - 1981. Αρχιεπίσκοπος της Ουτρέχτης Βιμ Εικ τον Δεκέμβριο ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα.

Πάντως, η επιτροπή, με επικεφαλής τον Βιμ Ντίτμαν πρώην υπουργό Παιδείας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDA), δεν έκανε καμία αναφορά για ευνουχισμό των θυμάτων στην τελική αναφορά που παρέδωσε, παρότι έγιναν σχετικές καταγγελίες το 2010.

Η επιτροπή ζήτησε την αναδιοργάνωση της επισκοπικής συμβουλευτικής επιτροπής «Βοήθεια και Δίκαιο», που ιδρύθηκε το 1995 για να βοηθάει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Πηγή: skai.gr