Ομπάμα - Κάμερον: Συνεργασία καρδιάς οι σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Κοινό άρθρο στην Washington Post υπογράφουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας τη «μοναδική και ουσιώδη» σχέση των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον θα βρίσκεται στις ΗΠΑ τις επόμενες τρεις ημέρες για επίσημη επίσκεψη ενόψει των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και του G8. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς επίσης η οικονομική κρίση και το διεθνές εμπόριο.

Στο άρθρο τους οι δύο ηγέτες σημειώνουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος βασίζεται στη συμμαχία των χωρών τους, η οποία χαρακτηρίζεται ως «συνεργασία της καρδιάς, που δεσμεύεται από την ιστορία, τις παραδόσεις και τις κοινές αξίες».

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν θα συζητηθεί η επόμενη φάση της μετάβασης σε ένα ρόλο υποστηρικτικό προς τις δυνάμεις ασφαλείας της τοπικής κυβέρνησης, που αναμένεται να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας της χώρας το 2014. Το πλάνο αυτό δυσχεραίνουν τα πρόσφατα περιστατικά καταστροφής βιβλίων του Κορανίου από αμερικανικές δυνάμεις και δολοφονίας 16 πολιτών από αμερικανό στρατιώτη.

Σε αναφορά τους μέσω του άρθρου τους στη Συρία οι κ.κ. Ομπάμα και Κάμερον καταδικάζουν ξανά την «τρομερή βία» του καθεστώτος Αλ Άσαντ, ενώ στο θέμα των πυρηνικών της Τεχεράνης δηλώνουν ότι πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος και χώρος για διπλωματική λύση. Το BBC αναφέρει ότι παρόλα αυτά οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την αντίδρασή τους σε περίπτωση στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον που θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Σαμάνθα θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ενώ θα παρακολουθήσει μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα έναν αγώνα μπάσκετ στο Οχάιο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο