Ελβετία: Έξι εβδομάδες άδεια για όλους;

Στη λαϊκή ετυμηγορία κατέφυγαν τα σωματεία στην Ελβετία προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα για 6 εβδομάδες ξεκούρασης ετησίως.

Εργοδότες και σοσιαδημοκράτες κυβερνητικοί βουλευτές προειδοποιούν ότι η επέκταση των εβδομάδων αδείας από 4 σε 6, θα οδηγήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας

Στον αντίποδα, τα συνδικάτα που ζήτησαν το δημοψήφισμα συγκεντρώνοντας 100 χιλιάδες υπογραφές επισημαίνουν ότι η ανταγωνιστικότητα, η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνικές εξελίξεις οδηγούν δημιουργούν ακόμα σκληρότερες συνθήκες στην οικονομία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η επιβάρυνση στην εργασία αρρωσταίνει τους εργαζόμενους και τους απομακρύνει από την οικογενειακή ζωή. Έτσι, βλέπουν την επιμήκυνση της ετήσιας άδειας ως ένα βήμα για ένα πιο υγιή κόσμο της εργασίας.

Πάντως οι εργοδότες μιλούν για απώλειες της τάξεως των έξι δισεκατομμυρίων ελβετικών φράνκων ετησίως (περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι εκλογές θα γίνουν στις 11 Μαρτίου ενώ ήδη τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει την επόμενη προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία με την ελπίδα να κατοχυρώσουν δια νόμου κατώτατη αμοιβή.
Πηγή: skai.gr