Ιράν: Δεν πουλά πια πετρέλαιο σε βρετανικές και γαλλικές εταιρίες

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές αργού σε βρετανικές και γαλλικές εταιρίες και πλέον θα πουλά το πετρέλαιό του σε νέους πελάτες.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο να σταματήσει την εισαγωγή αργού από το Ιράν από την 1η Ιουλίου εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν είχε ανακοινώσει από τις 4 Φεβρουαρίου, ότι η χώρα του θα σταματούσε τις εξαγωγές σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δε θα αντιμετωπίσει έλλειψη στο πετρέλαιο, καθώς έχουν αρκετά αποθέματα για τουλάχιστον 120 μέρες.

Πηγές από εταιρίες εμπορίας πετρελαίου, είχαν δηλώσει στο Reuters στις 16 Φεβρουάριου, ότι οι βασικοί Ευρωπαίοι πελάτες του Ιράν ήδη είχαν αρχίσει τις περικοπές στη ροή του πετρελαίου στη Γηραιά Ήπειρο, αρκετούς μήνες πριν τις κυρώσεις της ΕΕ. Συγκεκριμένα, είχαν μειώσει τη ροή κατά περίπου ένα τρίτο, ή 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: skai.gr