Τουρκία: Προφυλάκιση πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

Η προφυλάκιση ενός πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, αφού ανακρίθηκε προηγουμένως από πολιτικό εισαγγελέα αποτελεί ιστορική εξέλιξη για την Τουρκία. Πρόκειται για τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος προφυλακίστηκε με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος και της ιδιότητας ως υψηλά ιστάμενου μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Μπασμπούγ διετέλεσε αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 2008-2010 και είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός ο οποίος εμπλέκεται στην διευρυνόμενη έρευνα για το λεγόμενο δίκτυο Εργκενεκόν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Μπάσμπουγ κατηγορείται ως ο «επικεφαλής συμμορίας» η οποία αποπειράθηκε να προβεί στην βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Εκτός των άλλων, κατηγορείται για τη δημιουργία ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο με σκοπό την προπαγάνδα και τη φθορά της κυβέρνησης. Εκτός από τον Μπασμπούγ, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 29 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δεκαπέντε είναι προφυλακισμένα. Η ομάδα κατηγορείται ότι δημιούργησε 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο, κατά του PKK, κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Άλλοι αξιωματικοί, συγκατηγορούμενοι του Μπασμπούγ κινήθηκαν στην υπερασπιστική γραμμή ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους.

Ο ίδιος σε γραπτή του ανακοίνωση αρνήθηκε τις κατηγορίες και υπογράμμισε ότι «είναι παράδοξο» το γεγονός ότι του προσάπτεται η κατηγορία 1,5 χρόνο μετά την αποστράτευσή του.

Πηγή: skai.gr