Ισπανία: Σκάνδαλο διαφθοράς ταράζει το παλάτι

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς φέρνει σε δύσκολη θέση τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, αφού ο γαμπρός του βασιλιά Χουάν Κάρλος καλείται να δώσει εξηγήσεις το Φεβρουάριο στη Δικαιοσύνη για υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος.

Ο 43χρονος Ινιάκι φέρεται να υπεξαίρεσε ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2006 ως πρόεδρος Ινστιτούτου, που αναλαμβάνει τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. Στον Ντιέγκο Τόρες, συνεργάτη την εποχή εκείνη του Ουρντανγκάριν, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση αυτή.

Στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος άσκησε αυστηρή κριτική, λέγοντας: «οι πάντες και κυρίως οι έχοντες δημόσια αξιώματα έχουν καθήκον να επιδεικνύουν μια υποδειγματική συμπεριφορά».

Στο μεταξύ, εν μέσω του σκανδάλου και κυρίως της οικονομικής κρίσης τα ανάκτορα έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο «Διαφάνεια» δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα έξοδα και τις αμοιβές της βασιλικής οικογένειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Παλατιού έπεσε "θύμα" της λιτότητας φέτος, καθώς μειώθηκε κατά 5%, φτάνοντας τα 8,4 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού