Μόσχα: Βαθιά ανησυχία για την προφυλάκιση Εφραίμ

Τη «βαθιά ανησυχία» του για την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μετά το Πατριαρχείο Μόσχας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η απόφαση για φυλάκιση γίνεται πριν τη δικαστική διερεύνηση και δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις που φθάνουν από την Ελλάδα, σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος αρχιμανδρίτου Εφραίμ.

Εντωμεταξύ, στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στην οποία οι τρόφιμοι κρατούνται κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, κρατείται ο ηγούμενος Εφραίμ.

Οι συνήγοροί του θα υποβάλουν αίτημα στην ανακρίτρια να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αντί να κρατηθεί προσωρινά.

Σε νέα δήλωση στήριξης στον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου προέβη την Τετάρτη και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα», καθώς και ότι θα είναι «αντικειμενική» η ανακριτική διαδικασία.

«Εξόφθαλμα παράλογη» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ τη δικαστική απόφαση για τον Εφραίμ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Δήλωσε ότι η υπόθεση θα προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Σε πολιτικές σκοπιμότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ευθέως τις δικαστικές περιπέτειες του ηγουμένου Εφραίμ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πηγή: skai.gr