Αντιδράσεις για την εξίσωση των καταληψιών του Λονδίνου με την Αλ Κάιντα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου να συμπεριλάβει το κίνημα «Καταλάβετε το Λονδίνο» σε λίστα με τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα και η κολομβιανή FARC.

Η λίστα εστάλη σε επιχειρήσεις στη συνοικία του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Σίτι, όπου εκατοντάδες νεαροί πολίτες πραγματοποιούν εδώ και δύο μήνες κατάληψη δύο πλατειών, με τη μεγαλύτερη κατασκήνωση να έχει στηθεί έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

Η αστυνομία ενημερώνει με το έγγραφο τις επιχειρήσεις για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν σε οργανώσεις όπως η FARC στην Κολομβία και η Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, καθώς και σε μία δίκη για βομβιστική επίθεση στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στις απειλές που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιχειρήσεων από το εσωτερικό, το έγγραφο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο κίνημα των Λονδρέζων καταληψιών. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι η δραστηριότητα του κινήματος παγκοσμίως δεν υποχωρεί και ότι είναι πιθανή η κατάληψη περισσότερων χώρων και κτιρίων στην πόλη. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν αναγνωριστεί άτομα με αντικαπιταλιστικό προφίλ που συμμετέχουν στο κίνημα.

Δήλωση του κινήματος «Καταλάβετε το Λονδίνο» επισημαίνει ότι ο ακτιβισμός δεν είναι έγκλημα και ότι η διάθεση για συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων δε θα έπρεπε να ανησυχεί την αστυνομία σε μία ελεύθερη κοινωνία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός