Πρόστιμο σε Όμιλο για κατασκοπεία εις βάρος της Greenpeace

Στελέχη μεγάλου ενεργειακού ομίλου οδηγήθηκαν στη φυλακή επειδή εισέβαλαν στα υπολογιστικά συστήματα μιας από τις πιο γνωστές οικολογικές οργανώσεις.
Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κρατικό ενεργειακό γίγαντα EDF για «βιομηχανική κατασκοπεία» εις βάρος της Greenpeace. Ο όμιλος, που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ στην οργάνωση.
Το ποινικό δικαστήριο της Ναντέρ καταδίκασε επίσης σε τριετή ποινή κάθειρξης τους Πασκάλ Ντυριέ και Πιερ - Πολ Φρανσουά, διευθυντή και υποδιευθυντή του τμήματος πυρηνικής ενέργειας της EDF, για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Greenpeace, το 2006, όταν η οργάνωση πραγματοποιούσε εκστρατεία εναντίον της κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία. Ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, τον περασμένο μήνα, η Electricite de France υποστήριξε ότι ο συμβουλευτικός όμιλος οικονομικών πληροφοριών Kargus με τον οποίο συνεργαζόταν, προσέλαβε εν αγνοία της χάκερ, ο οποίος «εισέβαλε» στα συστήματα της Greenpeace για να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την εκστρατεία της κατά των πυρηνικών. Συγκεκριμένα, η EDF φέρεται να επεδίωκε να ενημερωθεί εκ των προτέρων για τυχόν σχέδια της οργάνωσης να εμποδίσει την κατασκευή νέου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στη Φλαμανβίλ της κάτω Νορμανδίας.
Ποινή κάθειρξης δύο ετών επιβλήθηκε και στο χάκερ της Kargus Consulting Αλέν Κιρό, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του τότε διευθυντή επιχειρήσεων του γαλλικού παραρτήματος της Greenpeace Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος σήμερα είναι ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Ο Κιρό καλείται επίσης να πληρώσει πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ, όπως και άλλα δύο στελέχη της Kargus που επίσης θα οδηγηθούν στη φυλακή.
Η Greenpeace χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση ως «ηχηρό μήνυμα» προς την πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρεί πλέον εαυτόν «υπεράνω του νόμου».
Πηγή: skai.gr