«Φρένο κινδύνου» στην Αθήνα

Στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων η Ελλάδα και ο Παπανδρέου. Οι εξελίξεις και το μέλλον της κυβέρνησης. "Υποχώρηση Παπανδρέου", "Φρένο κινδύνου στην Αθήνα", "Οργή της ΕΕ", "Έσπασε ένα ταμπού".

Η Suddeutsche Zeitung εκτιμά πως στην Αθήνα πάτησαν «Φρένο κινδύνου»: «Ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η κατάληξη θα ήταν λάθος να ρίξουμε όλο το βάρος της ευθύνης για το χάος που επικρατεί στην αναγγελία Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Θα πρέπει μάλλον να θυμηθούμε την απελπισμένη έκκληση Ευρωπαίων ηγετών προς την αξιωματική αντιπολίτευση υπό τον Σαμαρά για να στηρίξει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έκαναν έκκληση, τον πίεσαν, επιχειρηματολόγησαν. Όλα πήγαν άδικα.

Ο κ. Σαμαράς επέδειξε εγωισμό και προσήλωση στα κομματικά του συμφέροντα, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, και όχι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Έτσι συνέβαλαν πολλοί Έλληνες πολιτικοί στην οικονομική και πολιτική καταστροφή της χώρας τους. Έτσι εξάντλησαν παράλληλα σταδιακά τα τελευταία ίχνη κατανόησης και ετοιμότητας της ΕΕ για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ θα διαλυθεί μόνον λόγω της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα η μοίρα του 'εγχειρήματος Ευρώπη' θα αποφασιστεί στις ιδρυτικές χώρες-μέλη της Ένωσης και κυρίως στην Ιταλία.»

Η εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά στα προβλήματα της Ιταλίας και τις ευθύνες Μπερλουσκόνι και καταλήγει: «Στους Έλληνες κυριαρχεί χάος, αλλά το δράμα της Ευρώπης θα παιχθεί α λα ιταλικά.»

Προσωρινή λύση η στροφή Παπανδρέου

Η Kolner Stadt Anzeiger
πιστεύει ότι «η στροφή του Παπανδρέου συνιστά μόνον προσωρινή λύση. Η συντηρητική αντιπολίτευση έπαιξε μέχρι τώρα έναν άθλιο ρόλο. Άφησε τον πρωθυπουργό να επωμισθεί όλες τις ευθύνες και να βγάλει όλη τη δουλειά απορρίπτοντας κάθε στήριξη και προσπάθησε από τις διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Απέρριψε και το ευρωπακέτο διάσωσης. Το γεγονός ότι τώρα το υποστηρίζει δεν την κάνει περισσότερο αξιόπιστη. Η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται. Και συνιστά και κρίση της Ευρώπης.»

Η Die Welt υποστηρίζει ότι ακόμη και αν τελικά υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα η προκήρυξη εκλογών είναι καταστροφική: «Οι εκλογές θα επιδράσουν όπως ακριβώς και το δημοψήφισμα. Θα προκαλέσουν νέες αβεβαιότητες. Ακόμη και αν τα δύο κόμματα ψηφίσουν το ευρωπακέτο, ο προεκλογικός αγώνας δεν είναι εποχή που εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις.»

Έσπασε το ταμπού της ανέφικτης εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung
χαιρετίζει το σπάσιμο του ταμπού για εθελοντική ή υποχρεωτική έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη και υπογραμμίζει: «Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Αθήνα, ανεξάρτητα από το αν το σπάσιμο του ταμπού χρησιμοποιείται περισσότερο για εκφοβισμό ή γίνεται όντως αποδεκτό, το ζητούμενο τώρα είναι: να μην διευρυνθεί και άλλο η ευρωζώνη, να μην διευρυνθούν οι θεσμοί και οι αρμοδιότητες της ΕΕ, (…)διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να διολισθήσουμε χωρίς επιστροφή στα χειρότερα…Ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξουν τα μηνύματα, να γίνουν πιο ριζοσπαστικά με στόχο να διαφυλάξουμε το συνολικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα από μεγαλύτερες απώλειες.»

Χωρίς οικονομική ανάπτυξη, αδύνατες οι μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές

Οι γερμανικοί Financial Times σε σχόλιό τους για την ελληνική οικονομία γράφουν: «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται ότι είναι πεπεισμένοι ότι η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Στην πραγματικότητα όμως η πολιτική εξαρτάται από την οικονομία και η ελληνική οικονομία έφτασε στα όριά της. Δεν πάει άλλο. Υπέρ αυτού συνηγορούν μια σειρά οικονομικών δεικτών, που αγγίζουν σχεδόν το ιστορικό χαμηλό, ενώ η ανεργία άγγιξε υψηλά επίπεδα. Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται πρακτικά σε πλήρη στασιμότητα. Επομένως οι δυνατότητες της κυβέρνησης για περικοπές και για μεταρρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.»
Πηγή: Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου