Liberation: ΧΑΟΣ

Αποκλειστικά αφιερωμένο στο "ελληνικό ζήτημα" που έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές είναι το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας Liberation. Σε γαλάζιο φόντο, ο τίτλος αναγράφει με κεφαλαία ελληνικά γράμματα τη λέξη "ΧΑΟΣ".

Αναφερόμενη στην απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η «Αθήνα παίζει κορώνα - γράμματα το ευρώ», τρελαίνει τις αγορές και κολλάει την Ευρώπη στον τοίχο.

«Ένα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χθες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, δια μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση - έκπληξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του.

"Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου κατέλαβε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Liberation. 

Έκτακτη σύνοδος για την Ελλάδα, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στις Κάννες, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, μια μέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της G20. Θα προηγηθεί δείπνο εργασίας μεταξύ Μερκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ.

Το δημοψήφισμα, το οποίο προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αυξάνει δραματικά τους κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωζώνη συνολικά, υπογραμμίζει η Fitch Ratings σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτου (IIF) να διέπονται από διάχυτη και έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις που δρομολόγησε η αναγγελία περί δημοψηφίσματος του έλληνα Πρωθυπουργού.

Πηγή: skai.gr