Βρετανικές αντιδράσεις: Συναγερμός στην Ευρώπη

Αιφνιδιαστική κίνηση με μεγάλο ρίσκο για την ευρωζώνη χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι Βρετανοί αναλυτές και οικονομικοί δημοσιογράφοι την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το BBC σχολιάζει ότι το ρίσκο έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες λένε πως προτιμούν «το χάος της πτώχευσης» αντί των πολύχρονων στερήσεων. Με το δημοψήφισμα, συνεχίζει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, ο κ. Παπανδρέου περνά την ευθύνη για το μέλλον της χώρας στο λαό.

Ως προς τη συμφωνία των Βρυξελλών, σημειώνεται ότι ξαφνικά βρίσκεται μετέωρη, ενώ ένα «όχι» στη δανειακή συμφωνία θα προκαλέσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη.

Προσπαθώντας να εξηγήσει την κίνηση Παπανδρέου το BBC σχολιάζει ότι το δημοψήφισμα ίσως είναι ένας τρόπος να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους για ευνοϊκότερους όρους στη δανειακή σύμβαση. Ούτως ή άλλως, όπως αναφέρει ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει την ικανότητα να «παίζει» με τους Ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας μεν αλληλεγγύη, αλλά γνωρίζοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης προκαλεί τρόμο.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα ενισχύει τις ανησυχίες ότι η φορτισμένη εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα ξεφεύγει εκτός ελέγχου.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι θα σημάνει συναγερμός στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, καθώς είχαν τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα τηρήσει σταθερό ρυθμό στις μεταρρυθμίσεις. Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι ναι μεν στη σύνοδο της Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου ήταν ολιγόλογος αναφορικά με τα συστατικά του δανειακού πακέτου, αλλά η ανακοίνωσή του έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Εκτιμάται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον πιστεύει ότι μόνο με το δημοψήφισμα θα μπορέσει να περάσει η συμφωνία και τα μέτρα, ενώ ο αναλυτής Σόνι Καπούρ από το κέντρο Re-Define τονίζει ότι στο σκηνικό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η «ανεύθυνη» αντιπολίτευση «που τάζει το φεγγάρι» κάνοντας δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν «ναι».

Κατά τον Γκάρντιαν η Ελλάδα ρίχνει τη διάσωση του ευρώ σε νέα κρίση τινάζοντας ίσως στον αέρα διαπραγματεύσεις εβδομάδων. Αναλυτές που μιλούν στην εφημερίδα αναφέρονται σε εφιάλτη για την ευρωζώνη σε περίπτωση εναντίωσης του ελληνικού λαού στην πρόσφατη συμφωνία και σε νευρικότητα στις αγορές έως το δημοψήφισμα, σε απόφαση που είναι καλή για τη δημοκρατία, αλλά κρύβει κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρώ και στην ανάγκη η Ευρώπη να προετοιμαστεί για ένα ελληνικό «όχι» και τη συνεπακόλουθη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως εκτιμάται. Ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι ο Παπανδρέου μπορεί κατά τη δήλωσή του να εμπιστεύεται τον ελληνικό λαό, οι αγορές όμως μάλλον όχι.

Η εφημερίδα διεξάγει δε στην ιστοσελίδα της δημοσκόπηση με το ερώτημα να είναι κατά πόσο θα πρέπει να επιτραπεί στους Έλληνες η διενέργεια δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας διάσωσης της χώρας.

Η Ντέιλι Μέιλ κάνει λόγο για ανακοίνωση-σοκ που βυθίζει τη συμφωνία των Βρυξελλών και η Ντέιλι Τέλεγκραφ για Ευρωπαίους πολιτικούς που άκουσαν με τρόμο τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναγγέλλει δημοψήφισμα. Η κίνηση αυτή κατά την εφημερίδα προκαλεί κίνδυνο ολοκληρωτικής πτώχευσης της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ.

Για τους Τάιμς το ελληνικό δημοψήφισμα επαναφέρει την ευρωζώνη σε αναταραχή, καθώς δίνει στην ουσία στους Έλληνες πολίτες δικαίωμα άσκησης βέτο στη συμφωνία που επιτεύχθηκε με πολύ κόπο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι εθνικό θέμα. Οι συνέπειες ενός «ναι» ή ενός «όχι» είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των Ελλήνων, πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ, σημειώνοντας πάντως ότι το Λονδίνο αναμένει από όλες τις χώρες της ευρωζώνης να τιμήσουν τις αποφάσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο