Μια ταινία φέρνει αντιμέτωπες Βουλγαρία και ΠΓΔΜ

Εξοργισμένοι είναι οι βούλγαροι ευρωβουλευτές με τη νέα σκοπιανή ταινία που παρουσιάζει τους βούλγαρους εν καιρώ πολέμου ως φασίστες, και καλούν τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Stefan Fule να λάβει δράση για την εν λόγω ταινία.

Οι Andrey Kovachev (EPP), Evgeni Kirilov (S&D) και Stanimir Ilchev (ALDE) υπέγραψαν κοινή επιστολή, αντίγραφο της οποίας πήρε στα χέρια της η EurActiv, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την «προσπάθεια χειραγώγησης της ιστορίας» και «καλλιέργειας μίσους» από την ΠΓΔΜ εναντίον τα ων γειτόνων της.

Η ταινία «Το Τρίτο Ημίχρονο» γυρίστηκε στην ΠΓΔΜ με επίπεδα «διεθνούς παραγωγής», δείχνει ένα αγώνα ποδοσφαίρου το 1942 μεταξύ δύο ομάδων του βουλγάρικου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος (Levksi και Makedonia).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταινία παρουσιάζει τους βούλγαρους ως φασίστες, που σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον προπονητή της «μακεδονικής» ομάδας, ο οποίος ήταν εβραϊκής καταγωγής.

«Αυτή η ταινία θα συσπειρώσει τους Μακεδόνες», σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις στον Τύπο της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο Lazar Mladenov, πρόεδρος του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στα Σκόπια, είπε στη EurActiv ότι πολλές σκηνές στην ταινία περιέχουν «ισχυρή αντιβουλγαρική ατμόσφαιρα».

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του πρωθυπουργού Nikola Gruevski, αφού έλαβε 1εκ ευρώ κρατικής ενίσχυσης.

Ο γενικός χορηγός είναι η τράπεζα Sparkasse Bank, τμήμα του γερμανικού τραπεζικού ομίλου, στην οποία ζήτησα οι βούλγαροι ευρωβουλευτές να αποσύρει την στήριξή της.

Στην επιστολή τους προς τον Fule λένε ότι «η ΠΓΔΜ βαίνει αντίθετα με τις ευρωπαϊκές αξίες» και ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάνοντας αναφορά σε πολλά ψηφίσματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο κείμενο οι ευρωβουλευτές χρησιμοποίησαν τον όρο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρόλο που η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την εν λόγω χώρα με την συνταγματική της ονομασία.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Σκόπια υπεξαιρούν μεγάλα κομμάτια της αρχαίας ιστορίας της. Παρόμοια, η Βουλγαρία θεωρεί ότι η ΠΓΔΜ «επιλέγει» ήρωες και ένδοξα γεγονότα από την μεσαιωνική της ιστορία καθώς και από τον αγώνα στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Kirilov είπε στη EurActiv ότι η κυβέρνηση του Gruevski το έχει «παρακάνει» με τις εθνικιστικές κινήσεις της, που αποσκοπούν να ενισχύσουν τη δημοτικότητά της. «Αυτό ίσως τον βοηθήσει στις εκλογές αλλά ο λαός θα καταλάβει σύντομα δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Το γραφείο του Επιτρόπου είπε στην EurActiv ότι μόλις είχανε λάβει την επιστολή και ότι έχουν ζητήσει από τους αντιπροσώπους τους στα Σκόπια να παράσχουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ιστορικό
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αποτελεί η γνωστή σύγκρουση αναφορικά με την ονομασία με την Ελλάδα.

Ενώ η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη της ΕΕ με την συνταγματική της ονομασία εκτός από την Ελλάδα, το θέμα της ονομασίας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σκοπιανές φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό – ερμηνεύοντας τη χώρα περισσότερο ως περιοχή και όχι ως χώρα- θα ήταν αποδεκτή από την Αθήνα.

Η Ελλάδα επιμένει ότι η νέα γεωγραφική ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις «σχέσεις με όλους», απορρίπτοντας την πρόταση των Σκοπίων για διατήρηση της ονομασίας «για εσωτερική χρήση».
Πηγή: EurActiv.gr