Κλείσιμο

VOA: Συνομωσία για φόνο στην Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει πως πράκτορες του Ιράν αναμείχθηκαν σε συνομωσία για την δολοφονία του Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης. Έρικ Χόλντερ, ανήγγειλε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο Ιρανούς για συνομωσία με στόχο την διάπραξη φόνου.

Κατά την έκφρασή του: «Καταγγέλλεται πως η συνομωσία είχε σχεδιαστεί, επιχορηγηθεί και κατευθύνονταν από το Ιράν. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της συνθήκης προστασίας των διπλωματών».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συνωμότες σχεδίαζαν να δολοφονήσουν με έκρηξη βόμβας τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας, ‘Αντερ Αλ-Τζουμπέρ, σε ώρα που θα γευμάτιζε σε εστιατόριο της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Αρμόδιοι παράγοντες λένε πως οι δύο έκαναν επίσης σχέδια για επιθέσεις στις Πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον.

Ένας των κατηγορουμένων είναι ο Μανσούρ Αρμπαμπσιάρ, που συνελήφθη στα τέλη Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Τζων Κένεντι της Νέας Υόρκης, έχοντας στην κατοχή του Ιρανικό και Αμερικανικό διαβατήριο. Κατά τις αρχές, συνεργός του είναι ο Γκολάμ Σιακούρι, μέλος της επίλεκτης Δύναμης Κούντς, των Σωμάτων Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν πως η Επαναστατική Φρουρά είναι αναμεμειγμένη σε συνωμοσίες τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Σιακούρι διαφεύγει την σύλληψη παραμένοντας στο Ιράν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει πως ο Αρμπαμπσιάρ παραδέχτηκε την ενοχή του και παρέσχε χρήσιμες πληροφορίες για την ανάμιξη της Ιρανικής κυβέρνησης στην συνομωσία. Ο κύριος Χόλντερ είπε επίσης ότι εκτός του ότι θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δύο συνωμότες, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να καταστήσει το Ιράν υπεύθυνο και για τις δικές του ενέργειες.

Εκπρόσωπος του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντίνετζαντ απέρριψε τις κατηγορίες ως αβάσιμες.

Η Αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε κυρώσεις εναντίον των δύο υπόπτων και άλλων Ιρανών που λέει ότι είναι αναμεμειγμένοι στην συνομωσία.

Ο Πάτρικ Κλάουσον, μέλος του Ινστιτούτου Εγγύς Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του στην Φωνή της Αμερικής, είπε μεταξύ άλλων: «Η εξουσία στο Ιράν έχει περιέλθει σε τρελούς κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Εάν πράγματι αληθεύει πως οι Ιρανοί αναζητούσαν επαγγελματία δολοφόνο στο Μεξικό για να σκοτώσει τον Σαουδάραβα επίσημο, τότε πολλά κράτη θα ανταποκριθούν θετικά όταν οι ΗΠΑ τους ζητήσουν να εξετάσουν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες του Ιράν».

Όμως άλλοι αναλυτές, όπως ο Άνθονι Κόρντεσμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών συνιστούν να επιδειχτεί προσοχή. Σύμφωνα με τον Κόρνεσμαν: «Ξέρουμε ότι τουλάχιστον ένας Ιρανός αξιωματούχος είχε ανάμιξη στο σχέδιο. Χρειάζεται υπομονή μέχρι να έχουμε κι άλλα στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση. Οι εικασίες είναι επικίνδυνες».

Ο Αρμπαμπσιάρ προσήχθη σε δικαστήριο του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη στα μέσα της εβδομάδας. Ο δικαστής διέταξε να κρατηθεί μέχρι την διεξαγωγή της δίκης του και παράλληλα διόρισε συνήγορο ο οποίος ανέλαβε ήδη την υπεράσπισή του.
Πηγή: Γιώργος Μπίστης, Ουάσιγκτον