Ρουμανία: Καμιά ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες

Διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στη Ρουμανία και τη δραστηριοποίηση των ελληνικών τραπεζών, έδωσε ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της βαλκανικής αυτής χώρας (BNR) Κρίστιαν Πόπα.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Πόπα ήταν δηλώσεις του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος χαρακτήρισε τις θυγατρικές ξένων τραπεζών στη Ρουμανία, ως τα κύρια τρωτά σημεία του τραπεζικού συστήματος.

Από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου για τις προκλήσεις της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Πόπα υπογράμμισε πως οι τράπεζες με ξένο κεφάλαιο, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, υπόκεινται στους ίδιους κανόνες κι εποπτεύονται από τη BNR, όπως και τα υπόλοιπα (εγχώρια) χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Πόπα τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία είναι σταθερές και αξιόπιστες και υπενθύμισε ότι το 90% του τραπεζικού συστήματος στη χώρα, κατέχουν οι τράπεζες με ξένο κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις του κ. Ρουμπινί προκάλεσαν και την αντίδραση του διοικητή της BNR Μούγκουρ Ισαρέσκου, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Agerpres».

«Έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι η ιστορία μπορεί να είναι πολλές φορές άδικη. Έντεκα χρόνια πριν, ήταν επιτακτική ανάγκη οι τράπεζες στη Ρουμανία να ιδιωτικοποιηθούν από μεγάλες τράπεζες με ξένο κεφάλαιο (ευρωπαϊκές, δυτικοευρωπαϊκές κ.α.)», είπε ο κ. Ισαρέσκου και πρόσθεσε πως «τώρα διαβάζω, σχετικά έκπληκτος ότι η μεγαλύτερη αδυναμία και το τρωτό σημείο της Ρουμανίας είναι ότι έχουμε ξένες τράπεζες στη χώρα».
Πηγή: skai.gr