Wikileaks: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, είπε σε ένα ακροατήριο στο Βερολίνο μέσω τηλεδιάσκεψης ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση 250.000 και πλέον διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα χωρίς να σβήσει τα ονόματα των πηγών που συμπεριλάμβαναν.

Η δημοσίευση των τηλεγραφημάτων χωρίς περικοπές προκάλεσε σάλο καθώς σε αυτά κατονομάζονται εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι μίλησαν σε στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διώξεων ή ακόμα και εξόντωσης από αυταρχικά καθεστώτα.

«Δεν υπήρχε τίποτε άλλο που να μπορούσαμε να κάνουμε», είπε ο Ασάνζ μέσω βιντεολίνκ σε μια έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων της IFA στο Βερολίνο από τη Βρετανία, όπου παραμένει υπό περιορισμό σε ένα σπίτι στο Νόρφολκ βάσει των όρων της αποφυλάκισής του.

Ο Ασάνζ είπε πως δεν πιστεύει ότι οι πληροφοριοδότες των Αμερικανών διπλωματών θα υποστούν σοβαρές συνέπειες, αφού είχαν ένα χρόνο και πλέον να προετοιμαστούν από τη στιγμή που ο WikiLeaks αποκάλυψε ότι είχαν περιέλθει στην κατοχή του τα τηλεγραφήματα.

Εκτίμησε εξάλλου πως οι διπλωμάτες των ΗΠΑ τους προειδοποίησαν για τον κίνδυνο. Ο WikiLeaks προέβη ο ίδιος στη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων μετά την κυκλοφορία αντιγράφων χωρίς τον έλεγχό του.

Ο Ασάνζ κατηγόρησε ξανά την εφημερίδα The Guardian για το ότι τα τηλεγραφήματα άρχισαν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, σημειώνοντας ότι είχε ειπωθεί στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Ντέιβιντ Λι ότι ο κωδικός πρόσβασης σε αυτά ήταν μυστικός και δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί. Ο Λι συμπεριέλαβε τον κωδικό σε βιβλίο του για τον WikiLeaks.

Ο Γκάρντιαν ανταπάντησε ότι ο Ασάνζ είχε πει στον δημοσιογράφο του πως ο κωδικός ήταν προσωρινός.

Στο μεταξύ μια Ινδή πολιτικός δήλωσε ότι ο Ασάνζ είναι «τρελός», εξ αιτίας της δημοσίευσης τηλεγραφημάτων σε ένα εκ των οποίων αναφέρεται ότι είχε στείλει άδειο ένα ιδιωτικό αεροσκάφος για να παραλάβει ένα ζευγάρι σανδάλια από το Μουμπάι.

Η πρωθυπουργός του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Ούταρ Πραντές Μαγιαουάτι η οποία χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα--είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι κατηγορίες που περιέχονται στα τηλεγραφήματα είναι αβάσιμες, εσφαλμένες και κακόβουλες.

Τα τηλεγραφήματα, περιλαμβανομένου ενός με τίτλο «Πορτραίτο μιας κυρίας», του 2008, ήταν ανάμεσα στα εμπιστευτικά έγγραφα της αμερικάνικης διπλωματίας που δημοσιοποίησε ο WikiLeaks τις τελευταίες ημέρες.

Στα τηλεγραφήματα η Μαγιαουάτι περιγράφεται ως «εγωπαθής» και «σχεδόν παρανοϊκή δικτάτορας», η οποία απασχολεί δοκιμαστές φαγητού για να αποφύγει τον κίνδυνο να την δηλητηριάσουν και «έχει μια συνοδεία ασφαλείας που ανταγωνίζεται αυτή ενός αρχηγού κράτους».

Η Μαγιαουάτι θεωρείται δημοφιλής στις τάξεις των 160 εκατ. Νταλίτ (‘ανέγγιχτων’, μελών της χαμηλότερης κάστας) της Ινδίας.

«Είτε ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει τρελαθεί είτε εν γνώσει του συνεργάζεται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησής μου», είπε η Μαγιαουάτι.

«Ζητώ από την κυβέρνηση της χώρας του να τον στείλει σε ψυχιατρείο και σε περίπτωση που είναι γεμάτα, θα του βρω θέση σε κάποιο άσυλο στην Άγκρα», είπε η Μαγιαουάτι χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Ασάνζ.
Στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, που είναι το φτωχότερο της Ινδίας και έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από κάθε άλλο στη χώρα, πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές το 2012.

Πηγή: skai.gr