Σομαλία: Επιδεινώνεται η επισιτιστική κρίση

Μια έκτη περιφέρεια της Σομαλίας, η περιοχή Μπέι, πλήττεται πλέον από το λιμό, στο νότο της χώρας ύστερα από την παρατεταμένη ξηρασία που μαστίζει ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Αν το σημερινό επίπεδο ανταπόκρισης (στην ανθρωπιστική κρίση) συνεχιστεί, η πείνα θα ενταθεί τους τέσσερις προσεχείς μήνες», προειδοποιεί το Κέντρο Ανάλυσης για την Επισιτιστική Ασφάλεια του ΟΗΕ (FSNAU).

«Συνολικά τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής κρίσης στη Σομαλία, από τους οποίους 750.000 κινδυνεύουν να πεθάνουν στους προσεχείς τέσσερις μήνες καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ανταπόκριση», όσον αφορά την προώθηση της βοήθειας προσθέτει ο διεθνής οργανισμός.

«Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν πεθάνει, τουλάχιστον οι μισοί ήταν παιδιά», υπενθυμίζει το FSNAU.

Μόνο το 59% της βοήθειας που έχει ζητηθεί για όλες τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής που πλήττονται από την πείνα και την ξηρασία έχει καταβληθεί, δηλαδή λίγο παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε σύνολο 2,4 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Η κατάσταση του λιμού ορίζεται αυστηρά από τον ΟΗΕ: τουλάχιστον 20% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική κρίση, 30% του πληθυσμού σε σοβαρό υποσιτισμό και ημερήσιο ποσοστό θνησιμότητας δύο ανά 10.000 κατοίκους.

Η περιοχή Μπέι, η τελευταία που πλήττεται από το λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ, όπως το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας. Στην περιοχή βρίσκεται και η πόλη Μπαϊντόα, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Πέντε ακόμη περιοχές έχουν κηρυχθεί από τον ΟΗΕ σε κατάσταση λιμού από τον Ιούλιο: αρχικά η Κάτω Σαμπέλ και η νότια Μπακόολ, και οι δύο γειτνιάζουν με την περιοχή Μπέι, επίσης οι 400.000 εκτοπισμένοι στους καταυλισμούς της τοποθεσίας Αφγκόγε, βόρεια του Μογκαντίσου, αυτοί που έχουν εγκατασταθεί εντός της σομαλικής πρωτεύουσας και τέλος τα περίχωρα της Μπαλάαντ και Αντάλ στην περιοχή της Μέσης Σαμπέλ.

Σχεδόν 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών και χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Σομαλία είναι η πλέον πληγείσα χώρα, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που σοβεί από το 1991. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει πολλές υποδομές και συνεχίζει να καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβαση στις κεντρικές και στις νότιες περιοχές της χώρας.
Πηγή: skai.gr