Λιβύη: Ενοποίηση των στρατιωτικών ομάδων προαναγγέλλουν οι εξεγερμένοι

Οι διάφορες ομάδες των μαχητών των εξεγερμένων στην πρωτεύουσα της Λιβύης θα υπαχθούν σε μια ενιαία διοίκηση μετά από μια μεταβατική περίοδο και το σχηματισμό του νέου στρατού της χώρας, δήλωσε ο στρατιωτικός επικεφαλής των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, Άμπντελ Χακίμ Μπελχάτζ.
 
Ο Μπελχάτζ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων, που τελούν πλέον υπό τις διαταγές ενός ενοποιημένου στρατιωτικού συμβουλίου, ετοιμάζουν μια στρατηγική για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο όλων των κρατικών θεσμών και των διπλωματικών αποστολών και την εξάλειψη των θυλάκων αντίστασης.

«Το στρατιωτικό συμβούλιο ανακοινώνει την πρόθεσή του να διαλύσει όλους τους σχηματισμούς των ανταρτών και τους συνενώσει στους (υπό διαμόρφωση νέους) κρατικούς θεσμούς», σημείωσε.
Ο Μπελχάτζ πρόσθεσε ότι οι εξεγερμένοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο να «εξαγνίσουν» την πρωτεύουσα από τους εναπομείναντες θύλακες πιστών στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος πολυδιάσπασης των εξεγερμένων μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι λόγω των φυλετικών και εδαφικών διαιρέσεών τους.

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στην Τρίπολη

Ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ηγέτης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, απήθυνε επείγουσα ανθρωπιστική έκκληση για την Τρίπολη, κάνοντας λόγο κυρίως για έλλειψη ιατρικών υλικών.

«Καλούμε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους λέμε πως η Τρίπολη έχει ανάγκη από φάρμακα, προϊόντα πρώτων βοηθειών και χειρουργικά υλικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

Έκανε επίσης λόγο για έλλειψη διατροφικών προϊόντων πρώτης ανάγκης στην πρωτεύουσα.
Ερωτηθείς για τις διακοπές νερού και ηλεκτρικού που παρατηρούνται στην Τρίπολη, τις απέδωσε σε «σαμποτάζ των δυνάμεων του Καντάφι». «Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά», πρόσθεσε.

Είπε, εξάλλου, ότι φοβάται μια έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες, οφείλουν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους στις λιβυκές τράπεζες, ιδίως καθώς πλησιάζει το τέλος της γιορτής του Άιντ ελ-Φιτρ», που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Αμπντελατζίλ.

Ανακοίνωσε επίσης πως νέα μέλη του CNT μετέβησαν στην Τρίπολη. Το CNT, το οποίο αριθμεί τώρα 42 μέλη, αναμένεται να φθάσει στο τέλος τα 90 πρόσωπα, διευκρίνισε.

Επί του εδάφους, ο ηγέτης της εξέγερσης διαβεβαίωσε πως συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική είσοδος των εξεγερμένων στην παραλιακή πόλη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Μία εβδομάδα μετά τη νικηφόρα επίθεση των εξεγερμένων στην Τρίπολη, η ζωή ανακτά σταδιακά τους ρυθμούς της στην πρωτεύουσα, κυρίως με το ξανάνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Παρατηρήθηκαν μόνο κάποιοι πυροβολισμοί.

Ηρεμία επικρατεί στην Τρίπολη

Ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη μετά μια νύχτα όπου σημειώθηκαν μεμονωμένες εκρήξεις και επιθέσεις με αυτόματα όπλα σε διαφορετικές συνοικίες.

Μετά τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη διάρκεια των οποίων οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν πολλές συνοικίες, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις υιοθέτησαν διαφορετική τακτική χτυπώντας σε διαφορετικά σημεία σε μικρές ομάδες.

«Δεν γνωρίζουμε που κρύβονται οι άντρες του Καντάφι», παραδέχτηκε ο Αμπντελχαμίντ Αγκλέου, επικεφαλής ομάδας αντικαθεστωτικών μαχητών.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, Αμπντελ Νατζίμπ Μλέγκτα δήλωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν το 95% της πρωτεύουσας.
Διευκρίνισε όμως πως θύλακες καθεστωτικών βρίσκονται στις συνοικίες Αμπού Σαλίμ και Σαλαχεντίν.
Επίσης, το αεροδρόμιο της Τρίπολης το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες δέχεται σποραδικά πυρά από τους μαχητές του Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Καντάφι
Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν ότι δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι ή οι γιοι του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής του πολιτικού οργάνου των Λίβυων εξεγερμένων σημείωσε επίσης ότι το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να καλέσει αξιωματικούς της αστυνομίας από αραβικά ή μουσουλμανικά κράτη στη Λιβύη για να βοηθήσουν στον τομέα της ασφάλειας και υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί την αστυνομική παρουσία οποιωνδήποτε άλλων εθνών στη Λιβύη.

Οι διοικητές των εξεγερμένων εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προσπαθώντας να τους πείσουν να παραδώσουν τον έλεγχο της πόλης Σύρτη, γενέτειρας του Καντάφι, προσέθεσε εξάλλου ο Άμπντελ Τζαλίλ.
Πηγή: skai.gr