Μπ. Ομπάμα: Εξαιρετικά επικίνδυνος ο κυκλώνας Αϊρίν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά τον κυκλώνα Αϊρίν, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος και δαπανηρός».

«Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένας ιστορικός κυκλώνας» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μασαχουσέτη, όπου βρίσκεται σε διακοπές.

Πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να βρεθούν στο δρόμο του κυκλώνα, από την Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα μέχρι το Ακρωτήρι Κοντ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι απομακρύνονται από τις εστίες τους σε διάφορες πόλεις, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

«Αν βρίσκεστε στην προβλεπόμενη πορεία του κυκλώνα, πρέπει να πάρετε προφυλάξεις από τώρα» δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, απευθύνοντας έκκληση σε όσους πρέπει να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους να το κάνουν.

«Μην περιμένετε. Μην καθυστερείτε. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτήν την καταιγίδα» πρόσθεσε.
Στις 08:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) ο κυκλώνας βρισκόταν ανοικτά της Φλόριντα και κινείτο με ταχύτητα 22 χλμ. ανά ώρα προς βορρά, σύμφωνα με το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει να κινείται με αυτήν την ταχύτητα το φαινόμενο θα πλήξει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ το πρωί του Σαββάτου και αναμένεται να κινηθεί την Κυριακή προς την κατεύθυνση της Νέας Υόρκης.

Ο κυκλώνας Αϊρίν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους όταν έπληξε την Καραϊβική νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Σταμάτησε τις διακοπές του ο Ομπάμα

Μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο σταμάτησε τις διακοπές του στο Μάρθας Βάινγιαρντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον πριν από την έλευση του κυκλώνα Αϊρίν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα θεώρησε ότι είναι πιο συνετό να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος Τζος Ίρνεστ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Ο πρόεδρος ενημέρωσε την ομάδα του ότι επιθυμεί να φύγει από το Μάρθας Βάινγιαρντ σήμερα το βράδυ για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο», σημείωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η απόφαση του προέδρου δεν ελήφθη εξαιτίας φόβων για την προσωπική του ασφάλεια, καθώς η σύζυγός του Μισέλ και οι δύο κόρες του θα επιστρέψουν το Σάββατο.


Προειδοποίηση για εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες να αναμένουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κατά το πέρασμα του κυκλώνα Αϊρίν, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα σήμερα το απόγευμα και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων, Μπιλ Ριντ, δήλωσε ότι οι άνεμοι του κυκλώνα, που θα πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα το απόγευμα, θα κινηθούν στη συνέχεια προς τη Νέα Αγγλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πηγή: skai.gr