Ξαναχτίζουν το Τείχος του Βερολίνου

Το τείχος του Βερολίνου επιστρέφει. Μισόν αιώνα μετά την κατασκευή του και δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευσή του, το μισητό Τείχος, που άλλοτε χώριζε το ανατολικό από το δυτικό Βερολίνο, επανακάμπτει, σε ορισμένα σημεία του τουλάχιστον, για χατίρι χιλιάδων τουριστών.

Το Τείχος που άλλοτε «αγκάλιαζε» την πόλη σε μήκος περίπου 160χλμ, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1989, εν μέσω ευφορίας για την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι καιροί άλλαξαν και όπως λέει ο δήμαρχος της πόλης, Κλάους Βόβεραϊτ, είναι σχεδόν καθολική η αίσθηση ότι η καταστροφή του Τείχους ήταν υπερβολική.

Τότε οι Γερμανοί ήθελαν να εξαφανιστεί το Τείχος και ό,τι άφησαν οι πολίτες με τα σφυριά και τα καλέμια, το αποτελείωσαν οι μπουλντόζες.

Σήμερα όμως, και ενώ χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στο Βερολίνο, αναζητώντας τα ίχνη του, ο δήμος έχει ξαναχτίσει ένα μέρος του Τείχους και ετοιμάζεται να ξαναχτίσει ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του εν είδει μνημείου και για έναν επιπλέον λόγο: να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή