Εκτός Λονδίνου μεταφέρονται οι ταραχές - Τρεις νεκροί στο Μπέρμιγχαμ

Ήρεμα κύλησε η τέταρτη νύχτα βιαιοτήτων στο Λονδίνο, ενώ ταραχές ξέσπασαν για πρώτη φορά στο Μάντσεστερ και επαναλήφθηκαν στο Μπέρμιγχαμ, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τρεις νεαρούς ασιατικής καταγωγής που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα.

Η αστυνομία εξετάζει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου τους, ωστόσο κατ' αρχήν αντιμετωπίζει το περιστατικό ως δολοφονία.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μάντεστερ, στα βορειοδυτικά, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο, όπου συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα.

Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της τοπικής αστυνομίας, «ταραχές τέτοιας έντασης δεν είχαν σημειωθεί ποτέ έως τώρα».

Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών, πυρπόλησαν κτίρια, ενώ ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.

Ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σούαν δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν από "ομάδες εγκληματιών με πρόθεση να υπάρξει εκτεταμένη αναταραχή". "Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για κάτι -- δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας ή κάποια σπίθα που να οδήγησε σ' αυτό. Πρόκειται καθαρά για πράξεις εγκληματικής συμπεριφοράς που είναι οι χειρότερες που έχω δει σ' αυτή την κλίμακα".

Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν
ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.

Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Η πρωτεύουσα παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήρεμη, μετά την ανάπτυξη 16.000 αστυνομικών, έναντι 6.000 την προηγουμένη.

Μια ισχυρή ένταση ήταν ωστόσο αισθητή: πολλά καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα από
το κανονικό και στο Κάνινγκ Τάουν, μια πολύ υποβαθμισμένη συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, οι αστυνομικοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με ομάδες νεαρών, χωρίς πάντως να σημειωθούν συγκρούσεις.

Από το Σάββατο έχουν συλληφθεί 685 άτομα και 111 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στο Λονδίνο, στις χειρότερες ταραχές εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια.

Το Βερολίνο, η Ρώμη, το Παρίσι, η Χάγη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη συνέστησαν στους πολίτες τους που βρίσκονται στη Βρετανία να προσέχουν.
Πηγή: skai.gr