Βρετανία: Επεκτείνονται οι ταραχές - επικρίσεις για την αστυνομία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα μεγάλης έκτασης επεισόδια στη Βρετανία, τις τελευταίες ημέρες. Συνοδεύονται με βανδαλισμούς, πυρπολήσεις αυτοκινήτων, λεωφορείων και καταστημάτων και λεηλασίες.

Μικρής έκτασης επεισόδια, καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Μάντσεστερ, στο Σάλφορντ, στα περίχωρα της πόλης καθώς και στο Μπέρμιγχαμ.

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα, σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, έσπασαν τις βιτρίνες άλλων καταστημάτων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Μάντσεστερ. Τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης του BBC.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα κατάστημα έχει πάρει φωτιά και 200 νέοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης καταδιώχθηκαν από την αστυνομία και διαλύθηκαν. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επτά συλλήψεις» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι νέοι έβαλαν φωτιά και σε ένα κτίριο κοντά στο Σάλφορντ.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το BBC έδειχναν την αστυνομία να βρίσκεται κοντά σε ένα αυτοκίνητο που είχε ανατραπεί και είχε τυλιχτεί στις φλόγες στο Σάλφορντ.

Μεμονωμένα και περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στο Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και άλλες πόλεις της Βρετανίας

Συνολικά προσήχθησαν περισσότερα από 563 άτομα στο Λονδίνο και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 105. Στο μεταξύ, η αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες νεαρώ ταραξιών, από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας, προκειμένου να γίνει δυνατή η αναγνώρισή τους.

Παράλληλα, η αποκατάσταση των ζημιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. λίρες.

«Νόμος του όχλου»

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των εφημερίδων την Τρίτη, που δίνουν το στίγμα ότι ο «νόμος του όχλου» επικρατεί πλέον σε πολλές περιοχές του Λονδίνου.

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι πρωταγωνιστές των ταραχών και των επεισοδίων είναι άτομα μεμονωμένα και δεν εκφράζουν τις κοινότητές τους, αλλά βουλευτές του Εργατικού Κόμματος συνδέουν τις ταραχές στις υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά περιοχές, με την ανεργία στους νέους, τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και στην οικονομική κρίση γενικότερα.

Παρόμοιο κύμα τέτοιων ταραχών και επεισοδίων είχε γνωρίσει η Αγγλία στην περίοδο της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο τόπος των ταραχών ήταν φτωχικά προάστια του Λίβερπουλ και τα κίνητρα τότε ήταν καθαρά πολιτικά και οικονομικά.

Δεν πυροβόλησε ο 29χρονος

Σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση στο περίστροφο του 29 χρόνου Μαρξ Νταγκαν, ο οποίο σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στο Τότεναμ την Πέμπτη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το θύμα πυροβόλησε κατά της αστυνομίας, όπως έχει ισχυρισθεί η Σκότλαντ Γιάρντ. 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να επιβεβαιωθεί το αρχικό πόρισμα.

Ο θάνατος του 29χρονου πυροδότησε τα επεισόδια.


Συνεδριάζει εκτάκτως το Κοινοβούλιο

Εκτάκτως θα συνεδριάσει την Πέμπτη το βρετανικό Κοινοβούλιο εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ όπως είπε, η δύναμη της αστυνομίας στο Λονδίνο θα αυξηθεί από 6.000 σε 16.000 αστυνομικούς.

Ο Κάμερον καταδίκασε «τις αηδιαστικές σκηνές που είδε ο πληθυσμός στην τηλεόραση και στους δρόμους». «Σκηνές λεηλασίας, βανδαλισμού, κλοπών, σκηνές όπου άνθρωποι επιτίθεντο σε αστυνομικούς, ακόμη και σε ομάδες πυροσβεστών που προσπαθούσαν να κατασβέσουν πυρκαγιές», δήλωσε.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους και για να τους καταστήσουμε ασφαλείς γι' αυτούς που σέβονται το νόμο», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Υπέκυψε ο 26χρονος

Στο μεταξύ, υπέκυψε στα τραύματά του ένας άνδρας 26 ετών, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα ενώ βρισκόταν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια των ταραχών στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό από το Σαββατοκύριακο που ξέσπασαν οι βιαιότητες στη βρετανική πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες άλλες λεπτομέρειες.

Επεκτάθηκαν οι ταραχές

Οι ταραχές που συγκλονίζουν από το Σάββατο το Λονδίνο επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις τη νύκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, συγκεκριμένα στο Μπρίστολ (νοτιοδυτικά), το Λίβερπουλ (βορειοδυτικά) και το Μπέρμιγχαμ (κέντρο).

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, έχουν γίνει 563 προσαγωγές - ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών - και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 105 άτομα. Τρεις εξ' αυτών συνελήφθησαν για «απόπειρα φόνου» αφού τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς πέφτοντας πάνω τους με το αυτοκίνητό τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα στο Μπρεντ, μια συνοικία του βορειοδυτικού Λονδίνου ενώ προσπαθούσε κατά τα φαινόμενα να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων ύποπτους για συμμετοχή στη λεηλασία ενός καταστήματος της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Παράλληλα, έγιναν 138 προσαγωγές στο Μπέρμινχαμ.

Επικρίσεις για τη δράση της αστυνομίας

Οι δυνάμεις της τάξης, οι οποίες δέχονται έντονες επικρίσεις, δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις βιαιότητες αυτές, οι οποίες είναι οι χειρότερες αυτού του τύπου που έχουν σημειωθεί εδώ και 20 χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες, καθώς αυξάνονται τα αιτήματα να χρησιμοποιήσει ισχυρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των ταραχών.
Κτίρια παραδόθηκαν τη νύκτα της Δευτέρας στις φλόγες στο Κρόιντον, το Πέκαμ και του Λιούισαμ στο νότιο Λονδίνο, ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στο νότο, του Κάμντεν, στο βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά.

Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

«Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς...αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει», δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

Προειδοποιήσεις από την πολιτική ηγεσία

«Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν», του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι όσοι προκαλούν καταστροφές θα αντιμετωπίσουν την τιμωρία και θα το μετανιώσουν πικρά.

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Βρετανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συνέστησε στους Γερμανούς πολίτες που ταξιδεύουν στη Βρετανία να «προσέχουν», μετά τις ταραχές που συγκλονίζουν από το Σάββατο το Λονδίνο και εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

Στον ιστότοπό του στο Ίντερνετ, το υπουργείο συμβουλεύει τους ταξιδιώτες «να απομακρύνονται αμέσως, με τις πρώτες ενδείξεις αναταραχής, και να ακολουθούν τις οδηγίες των δυνάμεων της τάξης».

Τους καλεί, επίσης, να ενημερώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με την εξέλιξη της επικαιρότητας.

Επίσης, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κάλεσε τους υπηκόους της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν σκοπεύουν να επισκεφθούν τη Βρετανία, λόγω των ταραχών που σημειώνονται σε πολλές πόλεις από το Σάββατο.

«Καθώς δεν είναι δυναντόν να προσδιορίσουμε το εύρος των ταραχών, συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το βράδυ» συμβουλεύουν οι πορτογαλικές αρχές. Η Λισαβόνα συνιστά επίσης στους Πορτογάλους τουρίστες «να ακολουθούν όλες τις οδηγίες» των αστυνομικών δυνάμεων της Βρετανίας.
Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.gr, BBC και τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Θανάση Γκαβό