DW: Οι Γερμανοί έχουν τη μεγαλύτερη άδεια στην ΕΕ

Ποιος λαός της ΕΕ έχει τη μεγαλύτερη άδεια; Ποια χώρα έχει τις περισσότερες αργίες; Στα ερωτήματα αυτά δίνει απάντηση το «Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Ζωής και Εργασίας».

Στην έκθεση για τις «Ώρες Εργασίας στην ΕΕ 2010» το «Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Ζωής και Εργασίας» (Eurofound) αναφέρεται ότι οι Γερμανοί και οι Δανοί εργαζόμενοι έχουν τη μεγαλύτερη άδεια μετ΄ αποδοχών: 30 μέρες. Σε συνδυασμό όμως με τις 10 αργίες το χρόνο οι Γερμανοί βρίσκονται με 40 συνολικά ημέρες στην κορυφή της κατάταξης στην ΕΕ. Σε αντίθεση οι Έλληνες που άκουσαν τα εξ αμάξης τους τελευταίους μήνες για το πώς και πόσο εργάζονται απολαμβάνουν κατά μέσο όρο 23 μέρες αδείας και 10 αργίες το χρόνο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. Ενώ στην Γερμανία ο μέσος όρος είναι 37,7 ώρες στην Ελλάδα, αλλά και μια σειρά άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, το 40ωρο είναι κανόνας.

Ο παράγων παραγωγικότητα

Στον υπολογισμό ωστόσο της οικονομικής απόδοσης μιας χώρας οι άδειες και οι ώρες εργασίας δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο. Καθοριστική είναι η παραγωγικότητα ανά ώρα, η μισθολογική δαπάνη, η τεχνολογική πρόοδος και η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων. Και εδώ η Γερμανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν να κάνουν ακόμα πολλά, όπως δείχνουν άλλωστε τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Απάντηση στην ομιλία Μέρκελ

Η έκθεση της Eurofonds απαντά με βάση τα στατιστικά στοιχεία σε μια ομιλία της Άγγελα Μέρκελ το Μάιο ενώπιον κομματικού ακροατηρίου στη Ρηνανία Βεστφαλία. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επικρίνει τότε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία λέγοντας ότι Έλληνες και Πορτογάλοι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο ως αντάλλαγμα για τη γερμανική βοήθεια. Η κυρία Μέρκελ είχε πει τότε: «Δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο νόμισμα και ο ένας να έχει πολλές διακοπές, ενώ ο άλλος πολύ λίγες».

Ας σημειωθεί ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για τις ευρωεκλογές του 2009 αναφέρεται ότι «η εναρμόνιση των ευρωπαϊκών στάνταρτ, δηλαδή ίδιες μέρες άδειας, ίδιες ώρες εργασίας, θα ζημίωνε τους γερμανούς πολίτες».


Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: skai.gr