Κλείσιμο

Κίνα: Η συνάντηση Ομπάμα-Δαλάι Λάμα καταστρέφει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ

Την απογοήτευση της και τον θυμό της εκράζει η Κινέζικη κυβέρνηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη συνάντηση του με τον Δαλάι Λάμα λέγοντας πως είναι μια πράξη που «κατάφωρα παρεμβένει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας" και καταστρέφει τις σχέσεις Αμερικής-Κίνας.

Οι έντονες δηλώσεις της Κίνας ήρθαν από το Υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ομπάμα με τον θιβετιανό πνευματικό ηγέτη και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος ήταν στην Ουάσιγκτον για μια Βουδιστική τελετουργία 11 ημερών.

Η Κίνα είχε ήδη ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τη συνάντηση του Σαββάτου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

"Μια τέτοια πράξη έχει κατάφωρα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, βλάπτει τα συναισθήματα του κινεζικού λαού και καταστρέφει τις σχέσεις των δύο χωρών" δήλωσε ο κινέζος Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Zhaoxu Ma.

«Ζητούμε από την αμερικανική πλευρά να εξετάσει σοβαρά τη στάση της, και αμέσως να λάβει μέτρα για να εξαλείψει την ολέθρια επίδραση που μπορεί να προκαλέσει, και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να πάψουν να στηρίζουν δράσεις κατά της Κίνας δήλωσε ο Ma.

Η συνάντηση έλαβε χώρα λιγότερο από10 ημέρες πριν η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επισκεφθεί τη νότιο κινεζική πόλη Shenzhen και να συναντηθεί με τον κινέζο κρατικό σύμβουλο Dai Bingguo.

«Είναι δύσκολο να πω αυτή τη στιγμή αν η συνάντηση αυτή θα επηρεαστεί», δήλωσε ο Jin Canrong, διεθνής εμπειρογνώμονας για θέματα στο Πανεπιστήμιο του Ρένμιν. "Αλλά αυτή η συνάντηση είναι πολύ σημαντική και το αν θα γίνει ή ακυρωθεί, θα μας δώσει μια ένδειξη του τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στις σχέσεις των δύο χωρών" δήλωσε.


Πηγή: skai.gr