Μπ. Ομπάμα: Απαραίτητη η συμβιβαστική λύση για το χρέος

Τον κώδωνα του κινδύνου από τον Λευκό Οίκο, έκρουσε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το αμερικανικό δημόσιο χρέος, γιατί οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι καταστροφικό.

Όταν ρωτήθηκε τι πρόκειται να γίνει, καθώς είχε προηγηθεί η απόρριψη εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων του σχεδίου των Δημοκρατικών να συρρικνωθεί κατά τέσσερις χιλιάδες δισ. δολάρια το ομοσπονδιακό έλλειμμα, υπό 10ετή προθεσμία, είπε μόνο ότι "Πρέπει να βρεθεί λύση".

Η συνάντηση των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, που διήρκεσε 90 λεπτά, δεν οδηγήθηκε σε καμία συγκεκριμένη απόφαση, με πιθανό, τραγικό αποτέλεσμα ακόμη και μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου και θλιβερές επιπτώσεις, όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Ο Ομπάμα είπε πως πρέπει να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, ενώ Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι πιθανή, τελικά, αποτυχία διακομματικής συναίνεσης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρωτοφανές χρέος, προκαλώντας πιθανώς σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, έχει κάνει σαφές ότι η δανειστική ικανότητα της χώρας είναι μέχρι τις 2 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι από εκεί και πέρα η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώσει κανένα χρέος της.

Στις βασικές διαφωνίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση του χρέους είναι ότι οι μεν αρνούνται να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ ευνοούν καταργήσεις φορο - απαλλαγών υπέρ των πλουσιότερων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να συμφωνήσουν να αυξηθεί το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, εφόσον η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

Οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να παρθούν πριν από τις 22 Ιουλίου, ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για να γίνουν νόμος του κράτους.

Ο αμερικανός Πρόεδρος θα δώσει τη Δευτέρα στις 15.00 GMT συνέντευξη Τύπου, ώστε να ενημερώσει το λαό για τις εξελίξεις, ενώ τα σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) είπε πως οι συναντήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν "μέχρι να βρεθεί λύση".

Πηγή: skai.gr