Όπλα στους εξεγερμένους της Λιβύης στέλνει η Γαλλία

Η Γαλλία πραγματοποιεί ρίψεις φορτίων όπλων για τους εξεγερμένους στη Λιβύη στα Δυτικά Όρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τους βοηθήσει να προελάσουν ως το προπύργιο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Figaro σήμερα.

Επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, η εφημερίδα γράφει πως η Γαλλία έστειλε με αλεξίπτωτα «μεγάλες ποσότητες» όπλων, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών, επιθετικών τουφεκιών, πολυβόλων και αντιαρματικών πυραύλων στην περιοχή Τζέμπελ Ναφούσα.

Η απόφαση να σταλούν όπλα χωρίς να υπάρξει - επίσημα - διαβούλευση με τους εταίρους της Γαλλίας στο NATO ελήφθη «διότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προχωρήσουμε», ανέφερε κυβερνητική πηγή στη Φιγκαρό.

Η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 41 χρόνια, έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο αφότου δυτικές και άλλες χώρες υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του βορειοατλαντικού συμφώνου άρχισαν να βομβαρδίζουν τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές σε αυτόν πριν από τρεις μήνες, αλλά τώρα οι μαχητές των εξεγερμένων λένε ότι πλησιάζουν την Τρίπολη.

Οι εξεγερμένοι που εφορμούν από τα Δυτικά Όρη, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, έκαναν την σημαντικότερη προέλαση εδώ και εβδομάδες την Κυριακή, φθάνοντας στην πόλη Μπιρ αλ Γάναμ, όπου μάχονται ως και σήμερα δυνάμεις του Καντάφι.

Αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια, ενώ εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν μπορεί να χειριστεί θέματα που άπτονται επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων και δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν απέφυγε να προβεί σε σχόλια.

Η Φιγκαρό γράφει ότι συντάκτης της είδε έναν απόρρητο χάρτη, με τη σφραγίδα των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας, στον οποίο έχουν σημειωθεί διάφορες περιοχές στα βουνά, περιλαμβανομένων της Γιαφράν και της Ναλούτ, υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, όπου μπορούν να παραδίδονται όπλα.

Μιλώντας αφού συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον επικεφαλής των εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ ο ‘υπουργός Πληροφοριών’ του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Σάμαμ είπε στους δημοσιογράφους χθες ότι δεν ζητήθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια.

«Αποκτούμε τα (στρατιωτικά) μέσα που χρειαζόμαστε από αλλού. . .», είπε ο Σάμαμ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν λάβει όπλα ειδικά από το Κατάρ, διαμέσου του προπυργίου τους, της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη.

Η κυβέρνηση του Σαρκοζί διατηρεί στενές σχέσεις με τους εξεγερμένους αφότου γαλλικά αεροσκάφη προχώρησαν στην πρώτη αποστολή βομβαρδισμού στη Λιβύη μετά την απόφαση του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη χώρα.

Καίτοι η χερσαία επέμβαση έχει αποκλεισθεί ως πιθανότητα, ο Σαρκοζί έχει υποσχεθεί να κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές. Νωρίτερα τον Ιούνιο γαλλικά και βρετανικά επιθετικά ελικόπτερα άρχισαν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ώστε να δώσουν στην αποστολή υπό νατοϊκή διοίκηση δυνατότητες ακριβέστερης στόχευσης και εκ του σύνεγγυς αεροπορική κάλυψη στους αντάρτες ώστε να συμβάλλουν να αρθεί το αδιέξοδο από στρατιωτικής πλευράς.

Πηγή: skai.gr