Σουδάν: να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ζητούν οι ΗΠΑ

Τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Τετάρτη όλες τις πλευρές στο Σουδάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες που απειλούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες με τις οποίες τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στο εξωτερικό από τη Φωνή της Αμερικής.

"Οι ηγέτες του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν πρέπει να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Η κυβέρνηση του Σουδάν πρέπει να προλάβει κάθε κλιμάκωση της σύγκρουσης σταματώντας άμεσα τις στρατιωτικές ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βομβαρδισμών, των μέτρων εκφοβισμού και την αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών", σημείωσε.

Την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε απειλήσει την κυβέρνηση του Σουδάν ότι θα διακόψει τη διαδικασία "εξομάλυνσης" εάν συνεχιστεί η "κλιμάκωση" της βίας στο Νότιο Κορντοφάν, μια επαρχία στην οποία από τις 5 Ιουνίου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων (SAF), που στηρίζονται από παραστρατιωτικές φιλοκυβερνητικές οργανώσεις, και των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SPLA). Η επαρχία αυτή, η μοναδική στο βόρειο Σουδάν που διαθέτει πετρέλαιο, είχε γίνει επίκεντρο των μαχών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ βορρά και νότου (1983-2005).

Αιματηρές, πολύνεκρες συγκρούσεις, κυρίως με αφορμή την κλοπή κοπαδιών από αντίπαλες φυλές, συνεχίζονται και σε πολλές άλλες επαρχίες του Νότιου Σουδάν όπου την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Στην επαρχία Ουαράπ 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση μια ανταρτικής ομάδας του Πίτερ Γκάντετ, πρώην στρατηγού του SPLA. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού του νότιου Σουδάν, Φίλιπ Άγκερ, μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και δύο αξιωματικοί της αστυνομίας.

Άλλοι 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα σε μάχες μεταξύ βαριά οπλισμένων ζωοκλεφτών στην Πολιτεία των Λιμνών, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι. Εξάλλου, στις 9 Ιουνίου, στην ίδια επαρχία, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 38 άνθρωποι σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών της φυλής Ντίνκα. Σύμφωνα με τον Τζον Μάτουρ, αξιωματούχο της περιοχής, πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν ενώ οι ένοπλοι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτων και ανθρώπων. Δύο ημέρες αργότερα, στην επαρχία Ρούμπεκ σημειώθηκαν άλλες ταραχές, με άγνωστη αφορμή, στις οποίες σκοτώθηκαν 33 άνθρωποι.

Συγκρούσεις για την ιδιοκτησία των κοπαδιών μεταξύ της φυλής Τοπόσα του Νοτίου Σουδάν και των Τουρκάνα της Κένυας έγιναν επίσης και σε πολλές άλλες περιοχές, στα σύνορα των δύο χωρών. Συγκρούσεις τέτοιου είδους είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη μεθόριο των δύο χωρών, όπου οι ζωοκλέφτες είναι συχνά οπλισμένοι.

Αξιωματούχος της κενυατικής αστυνομίας δήλωσε ότι τουλάχιστον εννέα μέλη της φυλής Τουρκάνα σκοτώθηκαν όταν άνδρες της φυλής Τοπόσα τους εντόπισαν ενώ έκλεβαν ζώα, εντός του σουδανικού εδάφους, τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες συγκρούσεις σε όλο το Νότιο Σουδάν μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, τον περασμένο Ιανουάριο.
Πηγή: skai.gr