Τουρκία: Αυτοδυναμία για το κόμμα του Ερντογάν

Αυτοδυναμία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 45,3% των ψήφων, προηγείται με 53,1%.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 22,2%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,3 και οι ανεξάρτητοι με 6,1%.

Το εξιτ πολ του CNN Turk έδειξε για το κυβερνών κόμμα 50,3%, για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 27 και για το εθνικιστικό κόμμα 12,7%.

Ο Ερντογάν χρειάζεται να κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών, για να προχωρήσει στην κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις. Το σημαντικότερο συμβάν σημειώθηκε σε συνοικία της Aγκυρας, όταν ομάδα επιτέθηκε σε υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος, κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα. Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και συνέλαβε 14 άτομα.

Άλλοι 34 άνθρωποι συνελήφθησαν στην επαρχία Μπατμάν.

Στην τρίτη θητεία του προχωρά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το ποσοστό του -σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα- ξεπερνά το 54%. Το 2007 είχε συγκεντρώσει 46,5%.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν θα εξασφαλίσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των εδρών, που θα του δώσουν ευελιξία κινήσεων.

Πηγή: skai.gr