Τουρκία: Άνετη πλειοψηφία για τον Ταγίπ Ερντογάν

Άνοιξαν στην Τουρκία τα πρώτα εκλογικά τμήματα για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εξασφαλίσει συντριπτική πλειοψηφία, έτσι ώστε να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος. 

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή έδιναν προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα με ποσοστό 45 - 50%.

Συνολικά 50.189.930 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 550 βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Στις εκλογές παίρνουν μέρος 15 κόμματα και 203 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστώνεται την βελτίωση στη κατάσταση της οικονομίας, καθώς και το ότι τερμάτισε δεκαετίες χαοτικών κυβερνητικών συνασπισμών, στρατιωτικών πραξικοπημάτων και αποτυχημένων ξένων δανείων.

Oι επικριτές του, θεωροούν τον Ερντογάν απολυταρχικό, και εκφράζουν φόβους ότι θα αποπειραθεί να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό επιδιώκοντας να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος στο μέλλον.

Στο μεταξύ, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο καλεί το Ινστιτούτο Διεθνών Κρίσεων την τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στην Τουρκία.

Μεταξύ αυτών είναι να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών θα αρχίσουν να μεταδίδονται λίγο μετά τις 9 το βράδυ.





Πηγή: skai.gr