Κλείσιμο

Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο: ο μόνος εκπρόσωπος της Λιβύης σύμφωνα με την Ισπανία

Η Ισπανία αναγνωρίζει το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως το μόνο νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ στην διάρκεια επίσκεψής της στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη.

«Είμαι εδώ σήμερα για να επιβεβαιώσω ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο είναι το μόνο που εκπροσωπεί νόμιμα το λιβυκό λαό», δήλωσε η Χιμένεθ στους δημοσιογράφους από τη Βεγγάζη την Τετάρτη.

Το Συμβούλιο, το οποίο διοικεί τις περιοχές της ανατολικής Λιβύης που ελέγχουν οι εξεγερμένοι, προσπαθεί εντατικά να επιτύχει την διπλωματική αναγνώρισή του και να προσελκύσει κεφάλαια για να συνεχίσει την πολύμηνη εκστρατεία του με στόχο την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Δυτικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν συμβάλει να απομονωθεί ο Καντάφι και να περικοπεί η ροή χρηματικών πόρων, όπλων και πυρομαχικών στη χώρα επιβάλλοντας σειρά κυρώσεων, ενώ ενισχύουν το Συμβούλιο των εξεγερμένων προσφέροντας βοήθεια.
Το Συμβούλιο είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ως ο μόνος φορέας που εκπροσωπεί τη Λιβύη από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Κατάρ, την Γκάμπια, τη Σενεγάλη, την Μάλτα και την Ιορδανία ενώ οι ΗΠΑ έχουν προσκαλέσει τους εξεγερμένους να ανοίξουν ένα γραφείο στην Ουάσινγκτον.

Η Χιμένεθ υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια στους αντάρτες χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Αυτό που θέλει η Ισπανική κυβέρνηση ταυτίζεται με αυτό που θέλει ο λιβυκός λαός, το οποίο είναι δημοκρατία και ελευθερία, και γι' αυτό η ισπανική κυβέρνηση θα δεσμευθεί να παράσχει βοήθεια στο εθνικό συμβούλιο», είπε η ΥΠΕΞ Χιμένεθ μετά από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ.

Η υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί και αυτή πως «η λύση στη Λιβύη περνά από την αποχώρηση του Καντάφι» .
Πηγή: skai.gr