Έως το 2022 η Γερμανία θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια

Η Γερμανία, η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή της να κλείσει τους τελευταίους αντιδραστήρες της το 2022.

Η μεγάλη πλειοψηφία των 17 γερμανικών αντιδραστήρων θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2021, και οι τρεις τελευταίοι, οι πιο σύγχρονοι, θα λειτουργούν μέχρι το 2022 το αργότερο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μη αναστρέψιμη».

Η Γερμανία διαθέτει 17 αντιδραστήρες στο έδαφός της, από τους οποίους οκτώ δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οκτώ αυτοί αντιδραστήρες δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η Γερμανία θα πρέπει να βρει μέχρι το τέλος του 2022 με ποιόν τρόπο θα καλύψει το 22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτεται από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Η οριστική διακοπή της λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2022 αποτελεί επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα που είχε ορισθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων.

Ωστόσο η καγκελάριος της Γερμανίας απέσπασε στο τέλος του 2010 την έγκριση από το κοινοβούλιο της παράτασης κατά 12 χρόνια κατά μέσο όρο της εκμετάλλευσης των γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων, σε αντίθεση με την άποψη της γερμανικής κοινής γνώμης και προκαλώντας την έκρηξη του αντιπυρηνικού αισθήματος στη χώρα.

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο, η Αγγελα Μέρκελ αποφάσισε την άμεση διακοπή μίας σειράς από τους παλαιότερους πυρηνικούς σταθμούς και ξεκίνησε διάλογο για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με επίσημη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.

Στις 23 Μαρτίου, η γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι «όσο πιο νωρίς βγούμε από την πυρηνική ενέργεια, τόσο το καλύτερο».

Η Ιταλία, χώρα μέλος της Ομάδας των 8, εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια στο 2007 κατόπιν δημοψηφίσματος, μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία δεσμεύθηκε επίσης να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2034.

«Το σύστημα τροφοδοσίας σε ενέργεια πρέπει και μπορεί να τροποποιηθεί ριζικά», δηλώνει σήμερα στον γερμανικό Τύπο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Οι Πράσινοι, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, επιμένουν στην ανάγκη προσφυγής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση του άνθρακα.

«Το θέμα δεν είναι μόνο να γνωρίζω πώς βγαίνω από την πυρηνική ενέργεια, αλλά με ποια ταχύτητα και με ποια φιλοδοξία εισέρχομαι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ.

Οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας, που βρίσκονται στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν νέες διαδηλώσεις το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Κηρύσσοντας το τέλος της πυρηνικής ενέργειας για το 2022, η Αγγελα Μέρκελ υπαναχωρεί ως προς μία από τις σημαντικότερες κινήσεις της στις αρχές της δεύτερης θητείας της και επιστρέφει σε μία από τις σημαντικότερες εξαγγελίες της κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2009.

Στο τέλος του 2010, εναντιώθηκε στην γερμανική κοινή γνώμη εξασφαλίζοντας την ψήφιση της παράτασης της λειτουργίας για 12 χρόνια κατά μέσον όρο της περιόδου νόμιμης εκμετάλλευσης πυρηνικών αντιδραστήρων τη διακοπή της λειτουργίας των οποίων είχε αποφασίσει το 2002 η τότε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων.

Όμως, η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα τον Μάρτιο αποτέλεσε σημείο καμπής. Η Αγγελα Μέρκελ διέκοψε τότε αμέσως τη λειτουργία των παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων και ξεκίνησε την επεξεργασία σχεδίων για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Αυτή η αναδίπλωση ερμηνεύθηκε ως τυχοδιωκτικός ελιγμός και δεν εμπόδισε την ήττα των συντηρητικών στις 27 Μαρτίου στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, έπειτα από 50 χρόνια, από τους Πράσινους, οι οποίοι ανέλαβαν για πρώτη φορά τα ηνία μιας τοπικής κυβέρνησης.

Τώρα, η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο γερμανικό πυρηνικό λόμπι, που δεν διστάζει να επισείσει την απειλή γιγάντιων μπλακ-άουτ, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

Πηγή: skai.gr