Νιγηρία: 800 οι νεκροί στις μετεκλογικές ταραχές

Οι ταραχές που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

"Τα αιματηρά βίαια επεισόδια μεταξύ των κοινοτήτων που σημειώθηκαν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Απριλίου 2011 στη βόρεια Νιγηρία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων", αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights
Watch, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ότι τα θύματα έχασαν τη ζωή τους κατά τις ταραχές τριών ημερών σε δώδεκα κρατίδια της βόρειας Νιγηρίας, μετά τις προεδρικές εκλογές της 16ης Απριλίου.

Πολλοί πολίτες στον μουσουλμανικό βορρά συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του χριστιανού από το νότο Γκούντλακ Τζόναθαν με 57% των ψήφων.

Προηγούμενος απολογισμός από νιγηριανή οργάνωση την 24η Απριλίου έκανε λόγο για πάνω από 500 νεκρούς. Κατά τον Ερυθρό Σταυρό υπήρξαν πάνω από 74.000 εκτοπισθέντες.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε στην δημοσιότητα απολογισμό επίσημα, για να μην συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης.
Πηγή: skai.gr