Άρχισε η σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη

Με στόχο τη διαμόρφωση κοινής στάσης στο λιβυκό συνεδριάζει την Πέμπτη στη Ρώμη η σύνοδος της Ομάδας Επαφής. Στη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν την εγκαθίδρυση ενός συστήματος για να βοηθήσουν οικονομικά τη λιβυκή εξέγερση.

Ως οργανώτρια της δεύτερης συνόδου αυτής της ομάδας, η Ιταλία υποδέχεται 22 χώρες, έξι διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και έξι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Εκτός από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, οικοδεσπότη της συνόδου που πραγματοποιείται στην έδρα του υπουργείου του στη Λα Φαρνεζίνα, στη σύνοδο συμμετέχουν επίσης η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων για τη σύγκρουση αυτή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους σύμφωνα με έναν απολογισμό των εξεγερμένων που δεν μπορεί να επαληθευτεί, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός μηχανισμού αρωγής προς το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων.

Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του συνταγματάρχη Καντάφι και της οικογένειάς του, τα οποία έχουν παγώσει ο ΟΗΕ και η ΕΕ, ως εγγύηση για να δοθούν πιστώσεις στους εξεγερμένους.

Το Κατάρ, ο πρωθυπουργός του οποίου σεΐχης Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Θάνι θα συμπροεδρεύσει της συνόδου της Ρώμης, πρότεινε από την πλευρά του να προσφερθεί βοήθεια προς τους αντάρτες για να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους στις ζώνες που ελέγχουν. Η Ομάδα Επαφής, η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο, περιλαμβάνει δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, κυρίως το Κατάρ, την Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν τελειώνει με το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φράνκο Φρατίνι στη Ρώμη.

Πλοίο του ΙΟΜ έφτασε στη Βεγγάζη
Στο μεταξύ, πλοίο που μεταφέρει 1.138 ανθρώπους οι οποίοι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα, περιλαμβανομένων δεκάδων τραυματιών, έφθασαν την ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Το Red Star One αψήφησε πυρά πυροβολικού για να διασώσει Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες από το λιμάνι της Μισράτα την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκε να αφήσει πίσω εκατοντάδες Λίβυους που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν από τις μάχες. «Το σκάφος έφθασε με ασφάλεια αυτό το πρωί στη Βεγγάζη», δήλωσε η εκπρόσωπος του IOM Τζέμινι Πάντια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Πηγή: skai.gr