Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Ιταλία

Στόχος της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη την Πέμπτη στη Ρώμη θα είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και η ανθρωπιστική κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί.

Στο μενού των συνομιλιών για την κρίση στη Λιβύη που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, είναι κυρίως ο ενδεχόμενος εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και η χρηματοδότησή τους με την αγορά του πετρελαίου, το οποίο προέρχεται από την ανατολική Λιβύη που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

«Στόχος της συνάντησης αυτής είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα επιτρέψει στο λιβυκό λαό να επιλέξει ελεύθερα το μέλλον του», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

«Επίσης θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μιας μακροπρόθεσμης υποστήριξης στο λιβυκό λαό», πρόσθεσε.

Στην Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο, συμμετέχουν χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.

Η προηγούμενη σύνοδος της Ομάδας Επαφής, η οποία ήταν και η πρώτη, πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα, μια από τις τρεις χώρες (μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία) που έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CΝΤ), ως το μοναδικό νόμιμο αντιπρόσωπο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο διπλωμάτη, το θέμα των πόρων χρηματοδότησης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων θα είναι μια από τις προκλήσεις που η σύνοδος της Ομάδας Επαφής πρέπει να αντιμετωπίσει.

Το Κατάρ έχει προτείνει να δοθεί βοήθεια στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους των περιοχών που ελέγχουν, «ωστόσο υπάρχουν νομικές αβεβαιότητες για το εάν μπορούν νόμιμα να πωλήσουν λιβυκό πετρέλαιο στην αγορά».

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει όσον αφορά τη δυνατότητα που έχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν για ανθρωπιστικούς σκοπούς περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος του Καντάφι τα οποία έχουν παγώσει.

«Εάν η πώληση του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, θα μπορούσε να δοθεί μια προσωρινή οικονομική βοήθεια στη Βεγγάζη (έδρα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων), η οποία να εξοφληθεί κάποια στιγμή για παράδειγμα με πετρέλαιο», τόνισε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η σύνοδος της Ομάδας Επαφής πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τον Καντάφι από την εξουσία.

Αλλά και η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, στη Μισράτα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, η πρόσβαση στο νερό έχει γίνει προβληματική και η τροφοδοσία σε φάρμακα και διάφορα είδη έχει διακοπεί.

Είναι τόσα πολλά τα ακανθώδη ζητήματα που θα συζητήσουν στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, οι πρωταγωνιστές της συνάντησης αυτής.

Συνολικά, 22 χώρες θα πάρουν μέρος στη σύνοδο της Ρώμης. Οι χώρες που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επτά διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ενωση και το CNT. Της συνοδου της Ομάδας Επαφής θα συμπροεδρεύσουν ο Φράνκο Φρατίνι και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ Μπεν Γιάσεμ Αλ-Θάνι.

Πηγή: skai.gr