Κλείσιμο

Η Αίγυπτος στηρίζει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

Να στηρίξουν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παρότρυνε τα Ηνωμένα Έθνη ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ αλ Αράμπι μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης Φαταχ – Χαμάς.

Τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Ουάσιγκτον έχουν διαμηνύσει ότι δεν διαπραγματεύονται με τη Χαμάς, και μέχρι στιγμής αντιτίθενται στο ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η δήλωση του αλ Αράμπι σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου στη «μετά Μουμπάρακ» εποχή. Επί Μουμπάρακ η Αίγυπτος συνέπλεε με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ (με το οποίο έχει συνάψει ειρηνευτική συμφωνία) στο ζήτημα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι πλέον η Αίγυπτος υποστηρίζει πλήρως τα παλαιστινιακά σχέδια, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την επανένωση του παλαιστινιακού κινήματος (της Χαμάς περιλαμβανομένης) ως θετική εξέλιξη. Παράλληλα, ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να πείσει το Τελ Αβίβ να διαπραγματευτεί μαζί του. 

Σημειώνεται πάντως ότι η αλλαγή εξωτερικής πολιτικής της Καΐρου, ενέχει ρίσκα, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα αντιμετωπιστεί θετικά στο Αμερικανικό Κογκρέσο που εγκρίνει το ετήσιο πακέτο βοήθειας προς την Αίγυπτο, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα ζητά πρόσθετη οικονομική βοήθεια από Δυτικά και Αραβικά κράτη, για να αντιμετωπίσει το βαρύ κόστος των ταραχών που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Εξάλλου, η Αίγυπτος αποφάσισε στα τέλη του περασμένη μήνα να ξανανοίξει σε μόνιμη βάση τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ισραηλινών αξιωματούχων.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας