Απορρίπτουν την πρόταση του Καντάφι οι αντικαθεστωτικοί

Απέρριψαν την πρόταση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις εφόσον το ΝΑΤΟ σταματήσει τις επιθέσεις του, οι λίβυοι εξεγερμένοι, λέγοντας ότι ο καιρός του συμβιβασμού έχει παρέλθει.

«Το καθεστώς του Καντάφι έχει απωλέσει όλη την αξιοπιστία του», αναφέρει ο Άμπντελ Χαφίζ Γόγκα, ο εκπρόσωπος του μεταβατικού εθνικού συμβουλίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Καντάφι έχει κατ' επανάληψη προσφερθεί να κηρύξει εκεχειρία αλλά κατόπιν συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά τους Λίβυους εξεγερμένους, και το ΝΑΤΟ απέρριψε την πρόταση του συνταγματάρχη Μουάμαρ, λέγοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απειλούνται οι πολίτες.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι «το καθεστώς έχει ανακοινώσει πολλές φορές εκεχειρία και συνεχίζει να επιτίθεται σε πόλεις και αμάχους», υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν τώρα» .

Ο Καντάφι, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση τα ξημερώματα του Σαββάτου, πρότεινε να γίνει εκεχειρία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ζητούν οι εξεγερμένοι και η Δύση.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των εξεγερμένων, συνταγματάρχη Άχμεντ Μπάνι, υποστήριξε επίσης ότι ο Καντάφι «παίζει βρόμικα παιχνίδια» . «Δεν μιλάει έντιμα. Δεν τον πιστεύουμε και δεν τον εμπιστευόμαστε», τόνισε ο Μπάνι.

Στο μήνυμά του ο Καντάφι, πέρα από την πρόταση για διαπραγματεύσεις, έστειλε ξανά ένα μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να φύγει από την ίδια του τη χώρα.

Όσον αφορά στο μέτωπο των συγκρούσεων, οι Λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της διάβασης Ντεχίμπα, στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία,

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι επανέκτησε τον έλεγχο του λιμανιού της Μισράτα και ότι απέστειλε τελεσίγραφο στις πολιορκημένες από τα λιβυκά στρατεύματα δυνάμεις των ανταρτών στην πόλη, να παραδώσουν τα όπλα τους εντός τεσσάρων ημερών για να τους παρασχεθεί αμνηστία.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Τρίπολης, επιμένοντας ότι ο έλεγχος του λιμανιού της Μισράτα παραμένει στα χέρια των ανταρτών.
Πηγή: skai.gr