Κλείσιμο

Κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ στη Συρία

Στην επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Σύρια προχώρησαν αργά την Παρασκευή το βράδυ ΗΠΑ και ΕΕ.

Τα αμερικανικά μέτρα περιλαμβάνουν προσωρινή δέσμευση των καταθέσεων της προεδρικής οικογένειας αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στοχοποιούν κυρίως τον αδελφό του προέδρου Άσαντ, Μαχίρ αλ-Άσαντ, που διοικεί την 4η Θωρακισμένη Μεραρχία του στρατού της Συρίας, που θεωρείται υπεύθυνη για την πολιορκία και τις σφαγές των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα.

Τα μέτρα, συμπεριλαμβάνουν και τον εξάδελφο του προέδρου και διοικητή της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφάλειας, που επίσης ενοχοποιείται για το αιματοκύλισμα στη Ντεράα, Ατίφ Ναίμπ, αλλά και τον διοικητή της ΚΥΠ Αλί Μαμλούκ.

«Οι ΗΠΑ, καταδικάζουν με σφοδρότητα τη χρήση βίας από την κυβέρνηση της Συρίας ενάντια στο λαό της και την καλεί, όπως και όσους την υποστηρίζουν να σταματήσει άμεσα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας που θέλουν να εκφράσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις», αναφέρει η δήλωση που συνοδεύει την εξαγγελία των κυρώσεων.

Επίσης, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, «να αλλάξει αμέσως πορεία».

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ 'Ασαντ την «άμεση» διακοπή της βίας και των «λυπηρών ενεργειών τις οποίες υιοθετεί η συριακή κυβέρνηση εναντίον του λαού της» .

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε εμπάργκο στην πώληση όπλων και πολεμικού τεχνολογικού εξοπλισμού στη Συρία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας και η απαγόρευση μετακινήσεων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, μόνο την Παρασκευή οι νεκροί στις διαδηλώσεις ξεπέρασαν τους 62.

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκαν τουλάχιστον 50 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στην πόλη Ραστάν, ένα από τα προπύργια της λαϊκής εξέγερσης, η οποία πολιορκείται από τις δυνάμεις ασφαλείας

Σύμφωνα με ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η παραίτηση των 50 Μπααθιστών, ανακοινωνόταν δημόσια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη, όταν απροειδοποίητα, άντρες της μυστικής αστυνομίας και οπλοφόροι πιστοί στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σκοτώνοντας 13 από τους συγκεντρωμένους.
Πηγή: skai.gr