Λιβύη: Συγκρούσεις τυνησιακών και λιβυκών δυνάμεων

Τα σύνορα με την Τυνησία πέρασαν την Παρασκευή οι πιστές δυνάμεις στον Μουαμάρ Καντάφι καταδιώκοντας αντικαθεστωτικούς όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Oι τυνησιακές στρατιωτικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τις λιβυκές δυνάμεις κοντά στην μεθοριακή πόλη Ντεχίμπα, και κατόρθωσαν τελικά να τις απωθήσουν σε λιβυκό έδαφος.

Τον έλεγχο της μεθοριακής διάβασης κοντά στην Ντεχίμπα ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ανέκτησαν οι Λίβυοι εξεγερμένοι όπως υποστήριξε την Παρασκευή ένας από αυτούς.

«Αυτή τη στιγμή, από το σημείο αυτό βλέπω τη νέα σημαία (των εξεγερμένων) να κυματίζει στα σύνορα. Οι αντάρτες, οι μαχητές της ελευθερίας, έχουν τον έλεγχο. Είμαστε στη διαδικασία να ανοίξουμε (τα σύνορα)», είπε ο Άκραμ ελ-Μουράντι.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στη Μιζουράτα, ακούγονται σχεδόν αδιάλειπτα δυνατές εκρήξεις από την περιοχή του αεροδρομίου, γεγονός που μαρτυρά ότι οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί. Οι εκρήξεις ξεκίνησαν από τις 8:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και μιάμιση ώρα αργότερα άρχισαν να ακούγονται και πυρά από αυτόματα όπλα. Μέχρι το μεσημέρι βλήματα όλμων και ρουκέτες έπλητταν κυρίως τα δυτικά προάστια της πόλης ενώ ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ θεάθηκε να πετά από πάνω.

Νατοϊκά πλήγματα κατά του Καντάφι στην πόλη Ζιντάν
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν την Παρασκευή δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που είχαν επιτεθεί στην πόλη Ζιντάν, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο των εξεγερμένων.

«Σήμερα το πρωί το ΝΑΤΟ χτύπησε τις δυνάμεις του Καντάφι που στάθμευαν βορείως της Ζιντάν, απ' όπου είχαν περικυκλώσει την πόλη. Πέντε πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή», δήλωσε ο άνδρας αυτός, που είπε ότι ονομάζεται Αμπντουλραχμάν.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι μετά το ΝΑΤΟϊκό πλήγμα οι δυνάμεις του Καντάφι δεν ξαναβομβάρδισαν την πόλη.
Πηγή: skai.gr