Κλείσιμο

Τουλάχιστον 200 νεκροί από τις ταραχές στη Νιγηρία

Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία, ανακοινώθηκε από μια μη κυβερνητική οργάνωση, την στιγμή που ο ηττημένος των εκλογών αντικαθεστωτικός Μουχαμάντου Μπουχάρι ζήτησε τον τερματισμό της βίας, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι εξαπατήθηκε από τον Τύπο.

«Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε ήδη τους 200 σε όλη την περιοχή», ανέφερε ο επικεφαλής της Οργάνωσης Κογκρέσο για τα Δικαιώματα των Πολιτών, Σέχου Σάνι, αναφερόμενος στις ταραχές που συνταράσσουν το βόρειο τμήμα της Νιγηρίας όπου κατά πλειοψηφία κατοικούν Μουσουλμάνοι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πάνω από χίλιοι πολίτες συνελήφθησαν μόνο στην πόλη Καντούνα όπου έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας καθ όλο το 24ωρο και κατάγγειλε τις αρχές που λακωνικά ανακοίνωσαν ότι «από τις ταραχές υπάρχουν νεκροί».

Και ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «πολυάριθμοι νεκροί» και πάνω από 400 τραυματίες ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες.

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στρατηγός Μπουχάρι, Μουσουλμάνος από το Βορρά, έλαβε το 31% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές και ήρθε δεύτερος μετά τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν, 53χρονο Χριστιανό του Νότου, όπου βρίσκονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας. Ο νικητής των εκλογών του Σαββάτου έλαβε το 57% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ο 69χρονος στρατηγός Μπουχάρι, πρώην επικεφαλής μιας χούντας τη δεκαετία του 1980, αμφισβήτησε τη νίκη του κ. Τζόναθαν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2010 μετά το θάνατο του τότε προέδρου Ουμάρου Γιαρ'Αντούα, αλλά δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και έκανε έκκληση για ηρεμία στη χώρα.

Οι εκλογές κρίθηκαν από τους ξένους παρατηρητές συνολικά πιο αξιόπιστες και διαφανείς από ό,τι οι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες στη Νιγηρία.

Πηγή: skai.gr