Χαιρέτησε τη σύλληψη Μουμπάρακ ο Ελ Μπαραντέι

Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, χαιρέτισε τη σύλληψη του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξη, αλλά προειδοποίησε ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να έχει αποκρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία.

«Αυτό πάει την επανάστασή μας ένα βήμα μπροστά», είπε ο Ελ Μπαραντέι στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, ο Μουμπάρακ θα μπορούσε νομίμως να είχε συλληφθεί όταν έδωσε εντολή στο στρατό να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών και προτού παραιτηθεί. «Με αυτό τον τρόπο ο Μουμπάρακ είχε πολλές ευκαιρίες να αποκρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία», σχολίασε.

Ο Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη χρήση βίας από τον στρατό εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. «Αυτό δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους συνταγματάρχες και αυτός είναι ο λόγος που η σχέση των δύο είναι τεταμένη», εξήγησε. Προειδοποίησε τους διαδηλωτές να απέχουν από συγκρούσεις με τον στρατό λέγοντας «Τότε θα βυθιστούμε στο χάος».

Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο στρατός θα αποσυρθεί στη βάση του μετά τις φετινές εκλογές. «Είμαι πεπεισμένος ότι, μέχρι τις προεδρικές εκλογές που αναμένονται στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε δημιουργήσει τις δημοκρατικές συνθήκες εκείνες πάνω στις οποίες πάντα βασιζόταν η υποψηφιότητά μου».
Πηγή: skai.gr